Elsaalicious: 2016


Lazada Malaysia

Tuesday, 20 September 2016

WEB REVIEW: Pertama Kali Shopping di 11street.my

Assalamualaikum

Hai semua apa khabar? Okay harinie Elsa nak buat review sikit tentang satu website dimana kita boleh shopping online di situ. Siapa tak familiar dengan 11Street.my ha meyh sini rapat rapat nak puji memuji nie hehe


Okay nie dia. Kalau awak semua taip http://www.11street.my/ akan terteralah paparan seperti di atas huhu. Tengok home saja dah menarik kan. Macam macam item yang ditunjuk. Daripada pakaian, gajet, kasut, beg, buku, baucer sampailah penjagaan diri semua ada dalam nie. Payah sangat nak cari? Boleh guna tab search tu untuk cari barang

Seronoknya 11Street.my nie, setiap item yang kita mahu, dia bagi potongan harga/diskaun yang saaaaangatlah banyak. Sampai kita punya niat nak shop satu item saja, boleh jadi 10 item nak diborong huhu


Okay paparan di atas nie bila kita dah pilih barang yang kita minat nak shop. So dekat situ awak akan nampak harga wahhh siap tunjuk diskaun lagi! Kemudian pilih warna dan tekan Buy Now. Yang bestnya barang di 11Street.my kebanyakkannya free shipping tau. So boronglah banyak banyak tetap takde kos postage haha


Setiap barang juga ada paparkan detail produk tersebut. So diingatkan sebelum membeli, rajinkan lah diri untuk kaji produk, tengok review dan komen komen pelanggan samada bagus atau tidak produk nie selamat digunakan atau tidak. Itu semua kena ambil tahu tau supaya tidak rugi wang dan terjadi apa apa perkara yang tidak diingini keatas kita kan

Sangat mudah shopping online sebenarnya. Semua dekat hujung jari jeh huhu. Klik sana klik sini, buat payment, goyang kaki sampai barang sampai rumah. Kalau puas hati, mesti nak ulang lagi shopping dekat sini ye dak hikhik

Elsa sibuk dok cerita pasal dia nie, nak tahu Elsa beli apa? Mohon jangan ketawa tau. Benda nie laa buat Elsa jadi cantik hahahahahahaha


Rugi jugak kalau siapa tak tahu and tak try munafie nie. Awesome wooo

Yang belum shopping dekat sini, meyh lah join sekali hehe

Monday, 5 September 2016

Lagu Blues Penyeri Blog Elsa!

Assalamualaikum

Hai semua. Okay harinie Elsa terbuka hati nak tukar lagu dekat blog Elsa nie ha. Rasa macam dah bosan sangat pulak asyik mendengar snowman snowman je kan hahaha

Okay kalinie lagunya em mesti semua pernah dengar and tahu kankan? Alah lagu popular zaman dulu derr hahahaha

Elsa pilih lagu nie sebab Elsa suka ke-blues-an lagu nie dan Elsa saja pilih minus one saja supaya korang boleh lah berangan ala ala smule dekat sini hakhak

Okay nak try karaoke? Nak kena ada lirik? Okay okay ada di bawah nie



Siapa dah try nyanyi lagu nie? Tengok sikit hihik

Enjoy :*

Sunday, 4 September 2016

3 PEMENANG - REVIEW BLOG BY ELSAALICIOUS

Assalamualaikum semua! Miss me? Hehe Elsa datang balik setelah sekian lama membusykan diri berkhidmat untuk negara, dengan laptop buat hal, fuhh memang menduga. So harinie baru berkesempatan nak bukak dan update satu post yang Elsa belum tunaikan janji Elsa pada pemenang REVIEW BLOG BY ELSAALICIOUS

Eh? Bila pulak Elsa buat Review blog kan? Hehe nie yang sebelum puasa punya segmen tu. Kalau sesiapa masih ingat. Tapi sebab kekangan masa, baru harinie Elsa baru terdetik hati nak buat review untuk pemenang pemenang tu. Dalam keadaan hujan nie kan, apa lagi yang boleh dibuat. Kerja pun semua dah settle. So ke sinilah kita hehe

Okay takmo lah bebel panjang lagi. Let's move!

1. http://afifahanuar.blogspot.my/


Okay nama penuh owner blog ialah Nurul Afifah binti Anuar. Gadis kecil molek berumur 14 tahun nie berasal dari Pulau Pinang tau. Sesuai diri dia dengan design blog yang sangat pinkish dan kalau awak semua pergi visit blog dia, nak membaca pun rasa tenang sebab dia sajikan lagu yang sangat menusuk jiwa and smooth hehe. Afifah seorang yang rajin join giveaway yang blogger2 lain anjurkan. So pada kawan2 yang hobi join giveaway sama macam adik Afifah nie, bolehlah follow blog dia. Link ada di atas. Sure boleh kenal kenal ada di "Contact Me" pada blog dia. Jangan risau dia sangat friendly *berdasarkan conversation Elsa dengan dia di whatsapp



Blog Kesihatan favourite Elsa! Hehe Sis Wawa nama penuhnya Wan Rokiah bt Wan Ismail, berumur 30 tahun dan beliau berasal daripada Terengganu. Hm tengok saja gambar di atas dah nampak dah merata vitamin lah shaklee lah hehe. Blog niaga nie ada menyediakan pelbagai set penjagaan diri dan kesihatan yang boleh dibeli secara online. Selain itu, pada sesiapa yang berminat untuk jana income melalui produk shaklee, pakar Sis Wawa boleh bantu awak semua tau. Tak kurang daripada tu juga sis Wawa berkongsi tips tips kecantikan luar dan dalam serta kesihatan pada usia muda mahupun tua. Jangan risau. Sis Wawa sentiasa berikan yang terbaik untuk pelanggan dan followers beliau. Untuk mengelakkan was was dan kurang percaya terhadap produk yang dijual, sis Wawa ada tunjukkan pelbagai testimoni pelanggan and mostly semuanya yang positif! Haa siapa taknak cantik tu memang rugi lah hahaha. Nak belajar memasak makanan baru? Boleh saja dekat blog nie pun ada menyediakan resipi resipi untuk kita semua. Boleh visit dan follow blog niaga nie okayss!



Okay my last winner hehe blogger yang agak rapat dan peramah dengan Elsa. Tiap tiap hari kalau bukak chatbox tu memang akan ada dia je lah hehe. Nama diberi Ain Athirah binti Anuar. Nie kakak Elsa nie umur 21 tahun hehe dan berasal dari Perak. Yes Sis Athirah suka melancong. So kalau bukak dekat blog dia dah terpampang tab Travel. Hikhik seronok and enjoy baca post dia pasal travel. Rasa macam kita tengah travel dengan dia jugak hehe. Beliau rajin blogwalking tau. Hari hari dia akan tegur you alls yang follow blog dia haa betul nie tak tipu nie hehe. Design blog yang white white simple but nice dan tak berat buat Elsa tertarik dan rajin untuk visit blog nie. Jom follow gais. Untuk tahu lebih lanjut yes boleh saja kaji blog nie atas bawah

Alhamdulillah selesai untuk post nie. Nervous sebab baru first time review blog orang lain. Elsa masih belajar so kalau ada kurang harap maaf ye awak semua. Happy me had a short conversation sebelum nie hakhak. Semoga awak semua murah rezeki dalam berblogging. Dadaaa

Monday, 27 June 2016

ELSA NAK MENGHILANGKAN DIRI

Assalamualaikum



Hehe janganlah terkejut semua. Elsa bukan pergi mana mana. Tapi just nak inform dekat semua pembaca blog Elsa, Elsa mohon ampun sebab dah lama sangat tak update blog, sampaikan awak semua datang blog Elsa macamtu je jugak takde apa apa perubahan dekat blog Elsa kan. Nie Elsa nak bagitahu, Elsa akan mula blogging balik lepas raya ye. Antara sebab sebabnya adalah :-

Elsa busy dengan kerja *maklum carik duit raya untuk sepupu sepapat hakhak. Mencabar kan muda muda dah kena bagi duit raya pulak dekat yang kecil kecil

Elsa kekangan masa nak bukak laptop dan duduk berejam hanya untuk blog, memang tak sempat sangat

So itulah sebabnya hehe, Tak banyak pun kan.

So Elsa nak mohon ampun dan maaf pada sesiapa yang Elsa telah libatkan diri (sponsor ga/segmen, blog review dan sebagainya) Elsa nak mohon ampun, Elsa akan laksanakan semuanya selepas raya In Shaa Allah. Apa apa boleh contact Elsa ada emel di sidebar, kalau Elsa ada terlupa sesuatu, mintak inform and ingatkan Elsa

In Shaa Allah untuk pemenang review blog by Elsaalicious akan Elsa review selepas raya ye. Promise!

Yang tinggalkan jejak dekat shoutbox, yang dah follow Elsa, In Shaa Allah Elsa akan balas balik lepas raya. Promise jugak hehe

So akhir kata dari Elsa, selamat berpuasa, dan selamat menyambut hari raya Aidilfitri! Jangan main mercun tau hehe

Sunday, 12 June 2016

Ayuh Sihat Dengan Detox

Assalamualaikum

Entry nie Elsa repost dari Mohd Noor Shawal sebab Elsa nak sihat dan kurus sejak berkurun lamanya lagi hakhak. Biasalah gadis gadis kalau kata plan nak kurus, yes itu hanya plan, start nya belum tentu lagi kan. So Elsa nak share dekat semua 8 Resipi Mudah untuk Detox


OREN + LEMON + HALIA
Buah oren membantu dalam peredaran darah yang sihat. Lemon pula membantu dalam pencernaan (menyegarkan nafas) dan halia bagus untuk sistem imun


TIMUN + RASPBERI + ANGGUR
Timun adalah penghidratan dan menyingkirkan toksin. Raspberi pula mempunyai ciri ciri anti-radang dan kandungan anggur melawan kanser dan pembersihan kompaun

RHUBARB + EPAL + KULIT KAYU MANIS
Rhubarb mengandungi vitamin K untuk membantu pembekuan darah, epal mengekalkan kesihatan tulang dan tisu badan. Kayu manis pula merupakan salah satu herba berkesan sebagai penggalak metabolisme badan

STRAWBERI + LIMAU
Strawberi penuh dengan anti-oksiden dan limau pula sangat baik sebagai senjata anti-penuaan kerana sifat pemulihan untuk rambut, kulit dan kuku

NENAS + DAUN PUDINA
Nenas merupakan bahan anti-radang yang membantu melegakan sakit sendi dan arthritis dan daun pudina menyokong sistem penghadaman dengan mengaktifkan kelenjar air liur dan enzim pencernaan

TEH HIJAU + DAUN PUDINA + LIMAU
Ia bagus untuk membakar lemak, penghadaman, sakit kepala dan menghilangkan bau mulut

STRAWBERI + KIWI
Bagus untuk kardiovaskular, perlindungan usus dan kitaran gula darah

TIMUN + LIMAU + LEMON
Sesuai bagi mengawal nafsu makan, penghidratan, elak perut kembung dan kekal kurus

Wednesday, 8 June 2016

Promote Giveaway: RAMADHAN KAREEM GIVEAWAY 2016

Assalamualaikum


SEBAB ELSA SALAH SEORANG SPONSOR GIVEAWAY RAKAN BLOGGER ELSA NIE SO ELSA NAK AJAK SEMUA JOIN! SIAPA NAK DUDUK DALAM SENARAI BLOGLIST HARI RAYA BY ELSAALICIOUS ANGKAT TANGAN? OKAY SINI MEYH JOIN. BOLEH KLIK BANNER

Friday, 3 June 2016

PLACE REVIEW: Sungai Kedondong, Batang Kali

Assalamualaikum

Nampak tak for the first time in forever Elsa dah pandai nak buat review hahaha. Sebenarnya takde apa nak share selain dari share satu tempat yang Elsa pergi, for the first time in forever jugak. Sedih tau tempat best best lah Elsa baru nak pergi hukhuk. For the first time in foreverrrr okay dah dah stop nyanyi


The recreation park of the Kedondong river (Sungai Kedondong) is located alongside the road from Batang Kali to Gohtong Jaya in the Genting Highlands. It is quite basic, with some stalls, a popular place during the weekends for family picnics. The river water is clean and there are beautiful cascades

So masa Elsa mai sini, air dia memanglah sangat sejuk. Ye sejuk ya amat even waktu tu waktu petang kan. Nak cakap pasal terjun ke air tu memanglah nak. Tapi Elsa tak gemar sangat kalau air sungai untuk buat mandi dan berenang dan kuak lentang apa semua. Sebabnya faham faham lah hehe. Lagi pulak tempat nie dulu memang ada isu kencing tikus kan. So Elsa tak merenyam kalau dengan air sungai haha takat celup celup kaki tu ya boleh lah

Kawasan situ boleh tahan bersih, kalau kurang pun sebab selepas ramai yang berkunjung dan yang datang pulak jenis masyarakat yang kurang jaga kebersihan sungai kan. Tapi Alhamdulillah masa Elsa pergi haritu bersih, takde banyak sampah sarap. Tempat parking luas, tandas 7/10 bersih but tak berbau. Gerai gerai kecil ada dekat tepi kalau nak kudap kudap lepas mandi kan. Nak buat photoshoot kat situ pun boleh hehe


Elsa tak tahu nak describe lagi sebab sungai nie memang sama macam sungai sungai yang lain keadaannya. Siapa yang duduk area batang kali tu mestilah seminggu sekali mai ye dak. Tapi kalau Elsa yang 25KM jauh nie guane?

Okaylah kalau siapa yang dah merasa ke sini Elsa ucap tahniah lah hehe. Yang belum pergi, kalau nak pergi, yang tak tahu jalan tu boleh bukak waze / maps dan search Sungai Kedondong haa terus jumpa. Yang dah pergi tu ehem, pengalaman korang kat sana mesti best kan? Taknak share ke hikhik

Thursday, 2 June 2016

Tanggungjawab Anak Terhadap Ibu Bapa

Assalamualaikum

Maaf Elsa dah makin jarang bukak laptop untuk update blog. Maklum busy kerja. Dalam busy busy tu jugak Elsa gatal tangan nak coret sesuatu

Elsa dah 20 tahun dan makin lama makin sedar diri yang sebenarnya umur sebegini dah makin berat tanggungjawab lagi lagi sebagai anak sulung. Perkara yang buat Elsa sedar bila Elsa tenung ibu dan abah, Elsa sebak dan terus berfikir, Elsa kena buat mereka lebih bahagia daripada sebelum nie. Jadi Elsa nak kongsi tanggungjawab sebagai anak kepada ibu dan abah. Harap bermanfaat buat semua dan Elsa wajib manfaatkan juga hehe

Memberikan Bantuan Kewangan

Ada ibu bapa yang berdepan dengan masalah kewangan. Mereka tidak dapat lagi melakukan tugas seharian disebabkan faktor usia. Jika bekerja, tetapi tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan keluarga yang semakin meningkat

Justeru menjadi tanggungjawab anak memberi nafkah atau bantuan kewangan kepada ibu bapa. Sumbangan itu tidak seberapa berbanding yang dibelanjakan ibu bapa untuk membesar dan mendidik anak


Menyediakan Tempat Tinggal

Dalam kes ibu bapa yang hilang tempat tinggal atau tidak sesuai untuk didiami, menjadi tanggungjawab anak menyediakan tempat tinggal lebih sesuai kepada ibu bapa

Paling baik jika ibu bapa dibawa tinggal bersama agar dapat menjamin keselamatan dan keperluan harian mereka diuruskan dengan baik


Memberi Kasih Sayang

Kasih sayang adalah sebagai membalas kasih sayang yang selama ini dicurahkan ibu bapa. Jadi, seharusnya kasih sayang itu dibalas sebaik-baiknya

Anak yang baik tidak melupakan jasa dan kasih sayang ibu bapa. Anak soleh sentiasa memohon kepada Allah agar ibu bapa mereka diberkati dan dicucuri rahmat


Memberi Perhatian

Ibu bapa yang diabaikan akan kesunyian. Mereka terasa disisih dan dan seperti tidak dipedulikan. Hal ini memberi tekanan perasaan dan menyebabkan kemurungan. Keadaan ini jika berterusan memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental ibu bapa

Ramai ibu bapa yang disisihkan dan dihantar ke rumah penjagaan orang tua. Sukar diterima akal anak mendakwa tidak mampu menjaga ibu bapa, sedangkan mereka mampu menjaga dan membesarkan beberapa anak


Memenuhi permintaan

Ibu bapa sering memerlukan bantuan anak untuk melaksanakan sesuatu keperluan. Permintaan itu mungkin dalam bentuk kewangan, tenaga dan masa

Memenuhi permintaan ibu bapa perlu diutamakan berbanding melakukan tugas lain. Sesungguhnya, memenuhi permintaan ibu bapa lebih baik berbanding melakukan ibadat sembahyang sunat, berpuasa sunat dan seumpamanya


Melakukan apa yang disukai

Ibu bapa tentu mengharapkan anaknya melakukan sesuatu yang baik pada pandangan mereka. Melakukan perkara yang tidak sukai ibu bapa bermakna melakukan perbuatan derhaka

Anak derhaka kepada ibu bapa tidak mendapat keberkatan dalam kehidupannya. Sesiapa derhaka kepada ibu bapa disegerakan balasan di dunia dan tidak terlepas di akhirat


Menghadiahkan kejayaan
Jadi, jika memperoleh kejayaan dalam pelajaran, mendapat pekerjaan, dinaikkan pangkat dan seumpamanya, seharusnya dimaklumkan kepada ibu bapa. Ibu bapa dibawa bersama-sama dalam majlis untuk meraikan kejayaan itu

Meluangkan masa bersama-sama
Anak yang tinggal berasingan dengan ibu bapa perlu kerap meluangkan masa mengunjungi mereka. Ibu bapa berasa senang menerima kunjungan dan menatap wajah anaknya

Mendoakan kebaikan untuk ibu bapa
Anak perlu sentiasa mendoakan kebaikan untuk ibu bapanya. Amalan mendoakan kebaikan untuk ibu bapa perlu diteruskan walaupun mereka meninggal dunia

Sunday, 29 May 2016

7 Perkara Yang Ada Dalam 'Senarai Semak Resume' Ini Bakal Bantu Anda Dipanggil Ke Temuduga

Assalamualaikum

Sambil sambil Elsa tengah apply kerja lain nie (sekarang memang tengah kerja tapi kontrak 12 bulan saja hukhukhuk), Elsa nak share dekat korang semua bagi yang nak sangat dipanggil ke temuduga kerja. Okaylah taknak bebel panjang sebab Elsa busy nie hahaha. Klik gambar kalau nak mohon kerja dekat situ ye sebab Elsa share tips nie daripada website tu hehe

Psstt. Elsa bukan apply dekat website tu je. Korang jugak boleh search google "Jawatan kosong kerajaan 2016" dan nahhh kemain banyak website yang keluar kan hehe. Jom kerja!


Saturday, 21 May 2016

5 Tips Tampil Kurus Dalam Masa 1 Bulan

Assalamualaikum

Hari nie Elsa nak kongsi tentang bagaimana cara untuk kuruskan badan dalam masa 1 Bulan. Tips nie amat berguna jugak untuk Elsa yang berangan angan nak kurus cantik comel lotey haa so baca nie hakhak

Berminat untuk turunkan berat badan?



BANYAKKAN MINUM AIR MASAK
Percaya atau tak dengan hanya minum air masak sahaja badan kita mampu menurunkan berat badan dengan lebih pantas walaupun tanpa senaman. Apa yang disarankan adalah meminum air masak lebih dari 3 liter sehari agar proses pencernaan kita dapat berjalan dengan lancar

MAKAN PADA WAKTUNYA
Makan adalah penting pada dan ketika waktunya dan adalah yang paling penting untuk tidak skip makanan anda terutamanya sarapan kerana sarapan yang membantu menstabilkan kadar metabolisma anda. Sekiranya anda skip maka kadar metabolisma anda akan turun dan juga menyebabkan anda rasa lapar. Apabila tengahari anda akan makan lebih kalori badan anda tidak mampu membakar dengan baik akibat kadar metabolisma yang rendah. Disarankan juga untuk mengambil lebih banyak sayuran dan buah buahan supaya lebih mudah untuk badan menghadamnya

BERSENAM
Fakta terdahulu yang menyatakan bahawa seminggu 3 kali bersenam adalah tidak lagi relevant dek kerana faktor pemakanan dan lifestyle kini. Disarankan sebenarnya untuk bersenam setiap hari sekurang kurangnya 1 jam

REHAT YANG CUKUP
Tidur yang baik membantu proses pemulihan otot yang penat setelah bersenam. Ketika tidur juga sebenarnya kita juga membakar kalori. Stress pun kurang. Apa yang penting tidur yang cukup mampu membantu anda untuk menurunkan berat badan

SUPPLEMENT YANG BETUL
Pengambilan sebarang supplement haruslah mengikut kesesuaian badan sendiri. Jika tips tips sebelum ini dah diikuti maka tidak salah untuk mengambil supplement yang sesuai untuk anda umpamanya pembakar lemak ini mampu meningkatkan kadar metabolisma anda sekaligus membantu mempercepatkan proses untuk menurunkan berat badan

Sunday, 15 May 2016

Lagu Bimbang Jadi Pilihan

Assalamualaikum

Siapa lagi yang datang blog Elsa tapi belum dengar lagu yang Elsa mainkan dalam blog Elsa? hehe dengarlah rugi tak dengar

Siapa dah dengar mesti semua tahu ini lagu dari filem apa? Yassss ADA APA DENGAN CINTA 2. Siapa lagi belum tengok sementara ada dekat wayang lagi nie pergilah tengok hehe

Elsa nak review lagu nie sebab apa? Sebabnya lagu nie sangat mendayu dan mendalam maksudnya. Kalau dulu Melly Goeslow nyanyi dalam versi slow, tapi sebab AADC2 nie dia jadi rancak pulak. Itu pun sedap jugak hehe. Tapi Elsa lebih suka letak yang guitar version dekat blog Elsa, untuk ketengan pembaca jugak hehe boleh sambil sambil baca sambil dengar muzik yang merdu nie hehe

Nak tengok videonya? Okay nah hehe


Elsa nak tahu jugak, awak semua suka lagu yang mana dalam filem AADC? Jom komen sikit hehe

Saturday, 14 May 2016

Elsa Layan Manusia Koyak?

Assalamualaikum

Elsa bebel kalinie sangat ringkas. Tak sampai hati sebenarnya nak bebel. Tapi sebab elsa fikir elsa pun ada had sabar kan

Manusia koyak tu apa? Nie istilah elsa means manusia yang terlampau ikut perasaan, patah hati yang melampau, dan emosi lebih

Elsa bukan tak suka manusia macamnie. Kurang suka. Yelah, bukan ke melibatkan perasaan orang lain jugak sampai nak melayan koyak dia kan

Elsa bagi contoh lah, kalau si boy, putus cinta, patah hati dan kemudian cari balik si girl. Tanpa rasa salah dia yang sebenar, tanpa rasa malu yang orang dah takmo layan dia, tapi gedik mengada jugak nak orang kembali pada dia. Jujur cakap, Elsa rimas dengan manusia macamtuh. Sudah lah macamtu, masa dah berpisah lah ayat ayat madah pun keluar pada waktu tuh. Dia ingat orang ada masa ke nak layan perangai koyak dia tuh?

Orang kalau ada rasa malu, rasa bersalah dan rasa rendah diri, dan rasa ikhlas, dia akan betulkan dulu silap dia, kemudian bila dia dah rasa bersedia untuk dia cuba berbaik dengan girl dia, dia cuba dekati. Tak salah mencuba. Dapat atau tak belakang kira. Tapi kalau elsa, no second chance! Kau rasa kau hebat buat macamtu dekat aku, kau pergi laa buat dekat orang lain pulak

Ha sekarang Elsa yang semakin emosi haih. Maaf semua. Elsa memang pemendam dan tak suka bercerita pasal masalah. Tapi bila kita dah rasa tak larat nak tanggung, kita terpaksa lepaskan

Elsa nak cakap, seksa layan manusia koyak. Ciri ciri yang Elsa cakap tu, berdasarkan pengalaman Elsa. So kalau awak semua pernah berhadapan dengan si koyak nie, share share lah apa tindakan awak semua. Manalah tahu, Elsa boleh manfaatkan untuk ketenangan diri Elsa. ye kan? :)

Monday, 2 May 2016

Jangan Lakukan 17 Perkara Ini Bila Mula Kerja

Assalamualaikum

Tak tahu nak mukadimah macammana. tapi bagi freshie worker macam elsa yang baru sebulan start kerja nie rasa tergugat iman bila terbaca tips nie dekat facebook. Yelah elsa memang culture shock dengan benda dan pengalaman baru

Mula kerja lagi elsa dah cakap dekat abah "bah, nak beli kereta" wahh banyak cantik kau elsa baru sebulan kerja dah macamtu impiannya ye. Memanglah kena macamtu hehe. Tapi setelah mentelaah dan meneliti tips tips yang elsa nak kongsi nie, elsa fikir better biarkan dulu hasrat nak membeli kereta tu. Tengoklah sebulan dua lagi kalau ekonomi elsa dah kukuh, balun lah satu wahahahaha tak sedar sedar lagi tuh :P


  1. Jangan beli kereta baru
  2. Jangan malu untuk naik motor ke tempat kerja (terutama gadis gadis hakhak)
  3. Jangan lupa bayar hutang
  4. Jangan malu jadi kuli walaupun ada degree
  5. Jangan cepat lompat kerja
  6. Jangan lupa buka akaun ASB atau tabung haji
  7. Jangan beli kereta import
  8. Jangan lupa menabung
  9. Jangan lupa bayar zakat
  10. Jangan benci kerjaya anda
  11. Jangan lupa rancang beli kediaman pada usia muda
  12. Jangan buat pinjaman peribadi untuk bergaya
  13. Jangan mengumpat boss kita (amaran keras hehe)
  14. Jangan berangan nak kahwin dengan anak raja
  15. Jangan sewa rumah yang mahal, better sewa bilik
  16. Jangan lupa sedekah
  17. Jangan lupa ibu bapa
Nak Shopping? Contact Elsa ye

Sunday, 3 April 2016

Bahaya demam panas. Ubati secepat mungkin

assalamualaikum


cuaca dekat luar sana sangatlah tak sihat. kita sendiri yang bekerja pun rasa takut nak keluar sebab memikirkan kesihatan diri yang kadang kadang tak berapa kuat

demam panas boleh terkena pada sesiapa saja. tak kira umur, tua atau muda, termasuk bayi. contohnya adik saya yang dah 5 hari demam panas. hanya bekalkan ubat panadol actifast dan soluble. berkeraslah si ibu dan abah nak bawak adik ke klinik tapi ikutkan malas adik, memang takkan jalan

Tanda Tanda Demam Panas
1. Suhu badan 37 celcius dan ke atas
2. Badan dan kepala panas, tapi tangan dan kaki sejuk dan pucat. Bibir kebiru biruan
3. Badan tak berpeluh. kaki dan tangan sejuk. badan panas, kepala panas

Perkara Yang Perlu Dilakukan Untuk Kurangkan Demam
1. monitor suhu badan dari semasa ke semasa
2. minum air suam sekerap mungkin
3. Tampal koyok atau basahkan tuala dengan air sejuk (seeloknya ais batu yang dicairkan) dan letak pada dahi tiap kali nak tidur
4. mandi sekerap mungkin bagi menurunkan suhu badan
5. elakkan selimut badan dengan selimut tebal serta memakai baju tebal. ini kerana haba tidak dapat keluar dari badan pesakit
6. jika tiada perubahan, segera berjumpa dengan doktor

NAK SHOPPING ONLINE? JOM!

Saturday, 2 April 2016

Cara Putihkan Ketiak Dengan Baking Soda

assalamualaikum


Masalah ketiak hitam mesti buat ramai yang malu dan tak confident dengan diri sendiri kan? Sebenarnya masalah ni bukannya di alami oleh korang je tapi hampir semua wanita di dunia ni! Kulit ketiak menjadi hitam akibat mencukur atau mencabut bulu ketiak, dan ianya mungkin juga disebabkan oleh bahan kimia yang terdapat di deodorant yang digunakan
Kalau nak memutihkan ketiak hitam, korang tidak perlu menggunakan produk yang mahal tetapi hanya memerlukan baking soda untuk memutihkan ketiak secara semulajadi.
Berikut adalah cara nak putihkan ketiak secara semulajadi :

Cara 1
1. Campurkan 1 sudu teh baking soda dengan air secukupnya. Campur keduanya sampai berbentuk scrub.
2. Sapu campuran tersebut 2x sehari setelah mandi. Biarkan selama 10 minit, kemudian bilas dengan air bersih. Sapuan baking soda membantu untuk membuang sel kulit mati pada ketiak menjadikan ketiak lebih putih.
3. Bilas dengan air bersih
4. Amalkan rutin tersebut sehingga ketiak menjadi putih. Apabila kulit ketiak sudah putih, hentikan rutin tersebut kerana pemakaian baking soda yang berlebihan akan membuat keradangan kulit.

Cara 2
1. Campurkan dengan 1 sudu eh baking soda bersama dengan cuka atau perahan lemon/limau nipis.
2. Sapu campuran tersebut pada ketiak, biarkan selama 15 minit hingga setengah kering.
3. Gosok ketiak korang sampai butiran baking soda dan cuka atau perahan lemon/limau nipis bercampur dengan kotoran ketiak. Kotoran ketiak  yang terhasil sebenarnya adalah sel kulit mati. 
4. Bilas dengan air bersih.
5. Amalkan rutin tersebut sehingga ketiak menjadi putih. Apabila kulit ketiak sudah putih, hentikan rutin tersebut kerana pemakaian baking soda yang berlebihan akan membuat keradangan kulit.

Selamat mencuba dan semoga berjaya ya!
CREDIT: sajakongsi
nak shopping online? hubungi saya!

Friday, 1 April 2016

Meow memang comel!

assalamualaikum


eh eh nie anak siapa pulak nie? nak apa nie? nak makan je tahu kan? eee!!!

haha. inilah baby elsa. baby yang jadi teman hanya pada background laptop saja. dia tak dapat nak ada depan mata elsa atas faktor kawasan rumah nie. hm rukun tetangga kawasan nie memang tak benarkan bela budak budak comel macam atas nie. so tengok sajalah gambar gambar dia kan

kenapa dia?
  1. sebabnya mestilah comel hahahahaha
  2. hm, sebab bulu dia sangat lah halus dan warna gelap sikit sama macam elsa hahaha
  3. look at her eyes. halahai adorenya
  4. dia memang manja. yaa semua meow manja kan
elsa pernah pegang dia sekejap. nak tahu sebab apa? sebab, elsa tak berapa lah nak berani untuk peluk peluk dia. bukan dia je tapi semua meow yang elsa jumpa. sebab, elsa tak tahan so elsa akan gomol gomol dia sampai dia sakit nanti macammana? haa better jauh kan hakhak

ada sikit info yang elsa boleh share pasal baby nie. thank you encik wiki! awak sangat membantu


Kucing bulu pendek British (Bahasa InggerisBritish shorthair) ialah versi berpedigri bagi kucing bela jinak British tradisional, dengan badan dempak tersendiri, bulu plusy dan pelbagai warna dan corak lain, termasuk tabi dan titik warna.
Ia merupakan salah satu baka kucing paling purba yang diketahui, mungkin berasal daripada kucing bela jinak Mesir yang diimport ke Britain oleh orang Rom yang menakluk pada abad pertama. Pada zaman moden, ia kekal sebagai baka berpedigri paling popular di negara aslinya, seperti didaftarkan oleh Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) United Kingdom.
Penampilan bersifat baik dan perangai agak tenang baka ini menjadikannya sebagai bintang media kerap, yang ketara sebagai ilham untuk ilustrasi terkenal Tenniel bagi Cheshire Cat daripada Alice's Adventures in Wonderland. Pada era lebih moden, seekor kucing bulu pendek British biru merupakan subjek citra "I Can Has Cheezburger?" asli, dikreditkan dengan pempopularan fenomena lolcat.

elsa suka jugak dengan kucing kucing yang bulunya panjang, ekor pendek, kaki pendek dan semuanya lah. tapi yang ini paling favourite!

awak semua pulak? meow mana yang jadi pilihan? nak share? boleh komen dekat bawah! hikhik

nak shopping online? boleh boleh. meyh sini meyh

Thursday, 31 March 2016

REVIEW DRAMA SUAMI TANPA CINTA DI ASTRO RIA & RIA HD

assalamualaikum

kenapa? sebabnya hanya seseorang tu. yes. Mr. Mark Adam. antara penyanyi, dan mungkin pelawak yang paling elsa minat. so apa lagi? 4 April dah nak dekat. tunggu depan tv!




Drama adaptasi novel terbaru yang akan ditayangkan di Astro Ria iaitu Drama Suami Tanpa Cinta. Terbitan Drama Suami Tanpa Cinta ini mengandingkan Shukri Yahaya dan Janna Nick sebagai pelakon utama. Drama 16 episod ini bakal ditayangkan bulan April ini.


Pelakon Drama Suami Tanpa Cinta

Shukri Yahaya
Janna Nick
Cristina Suzanee
Mark Adam
Sarah Hildebrand
Afzan A.Rahman


Sinopsis Drama Suami Tanpa Cinta

Mengisahkan Zaidan Iman (Aid) dan Ain Syifa berkawan sejak dari zaman sekolah. Demi menyelamatkan perniagaan keluarga, mereka mengambil keputusan untuk berkahwin dan menggabungkan syarikat mereka.

Namun perkahwinan mereka bersyarat. Sekiranya jatuh talak ke atas ain, maka syarikat mereka akan jatuh ke tangan Ain Syifa dan Aid tiada lagi hak ke atas syarikat itu. Maka, Aid dan Ain masing-masing berusaha bersungguh-sungguh untuk mempertahankan rumahtangga mereka.

Ain cuba untuk menyayangi dan mencintai Aid, seperti mana Aid mencintainya. Namun kisah silam Ain membuatkan Ain mengunci dirinya dari mencintai Aid. Walaubagaimanapun, kehidupan mereka semakin hari semakin ceria dan bahagia. Mereka memang saling melengkapi antara satu sama lain. Pelbagai cara dilakukan oleh Aid untuk membuatkan Ain jatuh cinta padanya. Ain keliru dengan perasaannya sendiri. Aid sedar si isteri sudah mula mencintainya namun masih belum mampu untuk mengakui perasaan itu.

Kepercayaan mereka terhadap pasangan masing-masing membantu mereka dalam menangani godaan-godaan yang datang silih berganti. Namun, kebahagiaan mereka teruji dengan satu berita yang sampai ke pendengaran Ain. Ain mula sangsi dengan Aid yang sudah mula berahsia dengannya. 

Keadaan semakin runcing apabila Ain lari meninggalkan Aid dengan satu nota kecil yang membuatkan Aid menjadi risau dan cuak. Dapatkah Aid mencari Ain? Mampukah perkahwinan dengan suami tanpa cinta ini kekal sehingga ke jannah? Dan apakah kebenaran di sebalik cerita yang didengar oleh ain itu?

CREDIT: aswanazmy

NAK SHOPPING ONLINE? JOM JOM! 

Nuffnang dan Fungsinya

assalamualaikum

semalam baru elsa merungutkan pasal nuffnang kan. maaf maaf huhu


sebenarnya elsa dah lama guna nuffnang nie sejak elsa berblog zaman sekolah menengah dulu. tapi elsa sangatlah tak tahu macammana nuffnang nie bagi income dekat kita, macammana kita dapat income tu, sebab zaman dulu memang takde minat nak tahu. just nampak tutorial suruh buat itu, dan kita buat. lagi lagi pulak sesuatu yang kaching kachingggg $$$$$$$

sekarang, bila muncul blog baru, dan isi semula nuffnang, apa yang ada dalam kepala nie, satu klik dapat duit, satu klik dapat duit. haaa mulalah elsa excited. pergilah dekat NUFFNANG tapi masih takde income! whatssssssss apa yang terjadi?!! mana silapnya nieeeee!!!!

so harinie, terbuka hati nak belajar dan tambah pengetahuan serta nak kongsikan dekat pembaca blog sejuk elsa hakhak. pada mula memang susah jugak nak mengerti. tapi kalau baca dan fokus, dalam 2 3 kali baca tu dah faham dah


  1. Tingkatkan trafik blog saaaangat penting. contoh paling mudah, blogwalking
  2. Rajinkan diri update blog awak. bila blog ada entry, ada lah pengunjung. kankankan
  3. rajinkan diri jugak untuk join segmen, giveaway, atau apa apa contest. In Shaa Allah awak dapat kenal ramai blogger yang berpengalaman, yang senior, yang pangkat bos. boleh tunjuk ajar hehe

SO AWAK SEMUA BOLEH KAJI FUNGSI NUFFNANG DEKAT SINI dan alhamdulillah sikit sebanyak boleh bantu kita semua untuk jana income walaupun permulaannya agak slow dan blur hehe. tak susah pun sebenarnya

terima kasih cikgu! credit to: NAMEEROSLAN

NAK SHOPPING ONLINE? BACA ABOUT ELSA HEHE 


Wednesday, 30 March 2016

Bad Request Apanya ni!

assalamualaikum

baru sehari sign up nuffnang, okay takde masalah. setakat malam tadi okay saja. elsa try klik pun, dia terus ke website nuffnang. tak lama kemudian tu, cuba tekan lagi, tiba tiba dia cakap BAD REQUEST 400 and tak ingat ada code code tu. memang benda nie terjadi kepada google chrome user saja. kalau bukak guna mozilla, even slow and steady kata orang, dia takde problem tau. kalau nak tengok gambarnya bad request tu macammana, sebiji macam dalam blog comel lotey nie

bila dah jadi macamtu memang menggelabah tak tentu pasal. yelah memang rugi kalau ada yang klik untuk elsa tapi bad request yang keluar kan huhu.

ada sesiapa yang jadi probem yang sama macam elsa tak? kalau ada boleh mengadu dekat elsa. sebaaaaaab elsa dah ada caranyaaa :* boleh tengok sini sini sini!!!!! dan maka selesai lah masalah itu dalam masa 1 minit. hebat kan? hakhak

ha, ada sesiapa yang dah cuba? boleh lah bagitahu elsa jugak. kita share seronok lah nuffnang kita dah berfungsi dengan baik. hikhik

TERIMA KASIH CIKGU :* CREDIT TO LYSSASECRET

NAK SHOPPING ONLINE? MEYH BORAK SINI

Elsaalicious.