Elsaalicious: 2017


Lazada Malaysia

Thursday, 20 April 2017

Segmen Blogwalking & Bloglist By Miss BaNu



Segmen Blogwalking & Bloglist By Miss BaNu | Assalamualaikum. Klik banner untuk join

SELAMAT HARI JADI MISS BANU! SEMOGA PANJANG UMUR DAN DIMURAHKAN REZEKI. SEMOGA SUKSES DALAM BERBLOGGING. OH BUKAN BLOG SAJA MALAH HIDUP MISS BANU JUGA. JADI ANAK YANG SOLEHAH UNTUK IBU BAPA TAU. ELSA SERONOK DAPAT KENAL BLOGGER MACAM MISS BANU HIKHIK

#1 Giveaway by The Aaisy



#1 Giveaway by The Aaisy | Assalamualaikum. Klik banner untuk join

Jom join Giveaway Jiakreatifelt!



Jom join Giveaway Jiakreatifelt! | Assalamualaikum. Klik banner untuk join

Elsa Ambil Cuti Berblog


Elsa Ambil Cuti Berblog
Elsa Ambil Cuti Berblog

Elsa Ambil Cuti Berblog | Assalamualaikum. Lama sudah tidak ketemu haha tak lama rasanya baru dua tiga hari kot. Elsa minta maaf sebab tidak konsisten menulis entri sejak kebelakangan ini ye. Hari ini baru berkesempatan untuk buka laptop dan bebel apa yang patut haha

Dua tiga hari lepas Elsa sangat sibuk dengan kerja, gigih cari punca pendapatan yelah nak raya tak lama lagi kan haha eh ada kena mengena ke? Mestilah! Jadi tak sempat siapkan kerja di pejabat bawa pula kerja pejabat balik ke rumah Ya Allah memang sangat stress! Sampai Amerzing tegur Elsa dekat e-mel bertanya kenapa dah lama tak nampak dekat blog? Alolo tak sangka ada yang tunggu entri Elsa hahaha

Selain itu juga Elsa sibuk buat persiapan nak bercuti dengan kawan-kawan ke Pulau Pinang! Haha Elsa disuruh jadi Trip Planner jadi Elsa kena uruskan hotel, kenderaan, makan minum, tempat nak dilawat. Dalam sibuk-sibuk kami, Alhamdulillah sempat juga kami nak bercuti bersama

Jadi Elsa nak bagitahu yang Elsa akan cuti berblog sampai hari Ahad mungkin hehe. Tak lama pun bagi awak semua tapi bagi Elsa lama oh dah lah Elsa tinggalkan Blog dua tiga hari lepas kemudian nak tinggalkan lagi Blog dua tiga hari depan. Ish ish teruk Elsa nie haha

Ada masa yang terluang ini, Elsa cadang nak join giveaway/segmen sahaja. Dah lama rasanya Elsa tak support rakan blogger. Memandangkan Elsa nak buat entri berguna tak kesampaian sebab idea tak ada haha

Okaylah, doakan perjalanan Elsa dan kawan-kawan ke Pulau Pinang. Boleh ikuti perjalanan Elsa dekat Instagram Elsa haha poyo je ingat retis ke?

Sunday, 16 April 2017

Senarai Pemenang Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco


Senarai Pemenang Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco | Assalamualaikum. Alhamdulillah tamat sudah Giveaway yang Elsa anjurkan pada 25 Mac lalu dan hari ini bertarikh 16 April Elsa dengan sukacitanya nak maklumkan Senarai Pemenang Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco

Untuk info anda semua, hadiah yang bakal dimenangi oleh 5 Pemenang bertuah adalah seperti yang tertera di IgShop @luv.sweetchoco. Okay nak mudah, sila tengok di sidebar hehe. Amboi sukalah mereka nanti boleh rasa manis-manis tu hikhik. Okaylah Elsa tak sabar dah nie. Elsa tak guna random.org tau Elsa cabut guna kertas gulung-gulung hikhik. Sila semak url blog anda di sini ye

Senarai Pemenang Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco
Senarai Pemenang Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco

5 PEMENANG Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco

1. http://www.mariafirdz.com/2017/04/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html
2. http://lovelysunshine93.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html
3. https://aku-seorang-perantau.blogspot.my/2017/04/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html
4. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html
5. https://loveneddy.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html

PENGUMUMAN! Dengan ini Elsa dan @luv.sweetchoco bermurah hati nak hadiahkan juga kepada Belated Birthday Boy iaitu CIKGU SYED! Yay Happy Birthday Syed! Haritu dah wish dah harinie takyah wish dah kan hahaha

Tahniah kepada semua pemenang dan Syed! Sekarang ini tugas anda adalah untuk berikan details untuk pengeposan hadiah kepada shaaireen62@gmail.com SEBELUM 20 APRIL 2017 jika tidak, Elsa cabut nama lain tau. Nak senang, biar Elsa yang e-mel awak semua dulu haa harap awak semua tak terlepas pandang e-mel dari Elsa kalau tidak rugi saja tau! Okay cepat-cepat e-mel Elsa dengan tajuk "Saya Pemenang Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco"

Nama:
URL penyertaan:
Alamat:
Nombor telefon:

TAMBAHAN PEMENANG

Berikut merupakan 10 Pemenang yang terpilih untuk masuk ke dalam Bloglist Mei 2017. Blog pemenang-pemenang akan Elsa update pada 1 Mei nanti ye

1. http://queensyanis.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html
2. http://namaakufazahirah.blogspot.my/2017/04/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html
3. http://www.ceriteraibu.com/2017/03/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html
4. http://jombercontest.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html
5. http://theieraziera.blogspot.my/2017/04/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html
6. http://www.leaazleeya.com/2017/03/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html
7. http://amirahamer.blogspot.my/2017/04/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html
8. https://nourayuadieb.blogspot.my/2017/04/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html
9. http://caramelmacchiyato.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html
10. http://mineko-ira.blogspot.my/2017/04/giveaway-by-igshop-luvsweetchoco.html

Tahniah kepada semua pemenang! Yang tidak terpilih tak apa mungkin rezeki anda dekat GA/Segmen Elsa yang akan datang ke kan In Shaa Allah. Terima kasih kepada semua yang sudi sertai GA Elsa ini dan terima kasih kerana masih setia berkunjung ke Blog Elsa. Semoga ukhwah antara kita semakin rapat. Terima kasih!

Saturday, 15 April 2017

Food Review : Tree Steak House, Sungai Buloh


Food Review : Tree Steak House, Sungai Buloh | Assalamualaikum. Ya masa untuk makanan! Hahaha. Okay hari ini Elsa nak ajak anda semua makan dekat satu restoran di mana ia merupakan tempat makan Western Food Terbaik Pilihan TV3 Jalan-Jalan Cari Makan

Food Review : Tree Steak House, Sungai Buloh
Food Review : Tree Steak House, Sungai Buloh
Sumber: Google

Tree Steak House beroperasi sejak tahun 2003 lagi tau. Restoran ini terletak di Paya Jaras, Sungai Buloh. Siapa orang-orang Kuala Selangor, orang-orang Sungai Buloh? Mustahil mereka tak pernah datang ke sini tau. Jadi ayuh kita lihat terlebih dahulu antara menu makanan yang disediakan oleh Tree Steak House

Food Review : Tree Steak House, Sungai Buloh
Food Review : Tree Steak House, Sungai Buloh
Sumber: Google

Food Review : Tree Steak House, Sungai Buloh
Food Review : Tree Steak House, Sungai Buloh
Sumber: Google

Wah tengok gambar saja dah terliur kan. Bagi sajalah dekat Elsa kalau bab makanan tak pernah tak terliur. Kalau mampu telan semua memang semua lesap terus dari depan mata hahaha. Jadi Elsa pergi dengan rakan-rakan Elsa dan entri kali ini memang penuh gambar makanan sajalah ha. Nak tengok makanan apa yang Elsa dan rakan-rakan pesan? Okay boleh

Food Review : Tree Steak House, Sungai Buloh
Spaghetti Carbonara

Food Review : Tree Steak House, Sungai Buloh
Beef Lasagna

Food Review : Tree Steak House, Sungai Buloh
Tak Ingat

Food Review : Tree Steak House, Sungai Buloh
Tak Ingat

Food Review : Tree Steak House, Sungai Buloh
Chicken Cordon Bleu

Alhamdulillah, kebanyakan makanan yang kami pesan sedap-sedap belaka. Cuma Lasagna itu Elsa tak berapa makan sangat sebab ada sayur hakhak. Jadi Elsa bagi 8/10 untuk makanan, 9/10 untuk servis pelanggan kerana makanan cepat saja sampai dalam masa 15 minit macamtu mungkin sebab waktu itu tak ramai orang hehe. Okay siapa yang tak pernah lagi makan dekat sini, boleh rujuk di bawah entri nanti ye. Okay lah Elsa nak tutup laptop dah hehe. Banyak lagi tempat makan yang Elsa nak review. Bulan ini Elsa dah merasa 2 restoran western berdekatan dengan rumah Elsa tau! Nak tahu? Ha tunggu entri akan datang hakhak

TERIMA KASIH TREE STEAK HOUSE
Adress: Lot 3028 Kg Paya Jeras Tengah Laluan Besar, Jalan Kuala Selangor, 40160 Shah Alam, Selangor, Malaysia
No. Tel: 0176296587
Open:
Saturday 4PM–12AM
Sunday 4PM–12AM
Monday 4PM–12AM
Tuesday 4PM–12AM
Wednesday 4PM–12AM
Thursday 4PM–12AM
Friday 4PM–12AM

Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco


GIVEAWAY TAMAT! SENARAI PEMENANG DI SINI

Assalamualaikum

Alhamdulillah yay Giveaway By Elsaalicious datang lagi! Hahaha tujuan Giveaway ini dibuat adalah untuk mengajak anda semua untuk support bisnes kecil-kecilan adik Elsa. Jadi Elsa dah bincang-bincang dengan dia untuk buat satu Giveaway dan dia pun setuju. Ayuh ramai-ramai jom join jom!

Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco
Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco

Syarat Untuk Join:-

1. Follow Blog Elsaalicious
2. Follow instagram Shaidatul Aireen *akan dicheck
3. Follow instashop Luv.SweetChoco atau klik butang follow di sidebar *akan dicheck
4. Buat entry tajuknya "Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco"
5. Copy banner di atas dan backlink ke entri ini
6. WAJIB DAN SANGAT PERLU tambahkan juga di dalam entry anda username instagram anda dan e-mel anda yang aktif! Elsa akan followback menggunakan instagram Shaidatul Aireen dan e-mel untuk Elsa hubungi anda akan datang
7. Setelah selesai, publish dan tinggalkan link entri penyertaan anda di ruangan komen bawah ini ye
Giveaway berlangsung dari 25 Mac 2017 hingga 15 April 2017
5 pemenang bertuah akan memenangi hadiah daripada Luv.SweetChoco
Keputusan pemenang akan diumumkan pada 16 April 2017
Senarai Peserta Di Sini
Jemput join semua! Goodluck!

Friday, 14 April 2017

Satu Hari Lagi Sebelum Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco Tamat!


Satu Hari Lagi Sebelum Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco Tamat!
Satu Hari Lagi Sebelum Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco Tamat!

Satu Hari Lagi Sebelum Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco Tamat! | Assalamualaikum. GA Elsa kembali lagi. Kali ini Elsa sendiri yang taja GA Elsa hahaha. Hadiahnya sudah tentulah seperti yang tertera di dalam banner! 5 Pemenang bertuah akan memenangi manisan-manisan itu tau. Jadi siapa yang belum join lagi? Cepat join! Ada Satu Hari Lagi Sebelum Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco Tamat! Sila klik banner di atas untuk join

Thursday, 13 April 2017

Google AdSense PIN Selamat Sampai Di Rumah


Assalamualaikum

Entri sebelum ini berkenaan dengan permasalahan Akaun Google AdSense Elsa sudah pun Elsa selesaikan hari ini. Alhamdulillah Elsa telah terima surat dari Google AdSense berisi PIN di dalamnya

Google AdSense PIN Selamat Sampai Di Rumah
Google AdSense PIN Selamat Sampai Di Rumah

Google AdSense PIN Selamat Sampai Di Rumah
Google AdSense PIN Selamat Sampai Di Rumah

Maaf sebab Elsa blurkan detail yang penting. Untuk para blogger yang mempunyai Akaun AdSense yang masih belum menerima surat begini dan kenapa Elsa terima surat ini, boleh rujuk entri sebelum ini tau. Kemudian Elsa terus rujuk langkah-langkah yang tertera dan akhirnya alamat Elsa sudah disahkan

Google AdSense PIN Selamat Sampai Di Rumah
Google AdSense PIN Selamat Sampai Di Rumah

Dengan ini Elsa boleh berblogging dan kumpul duit dengan tenang hehe. In Shaa Allah bila sudah capai target untuk Elsa peroleh income daripada Google AdSense Elsa akan kongsikan In Shaa Allah. Bagi yang sedang memohon dan menunggu kelulusan daripada Google AdSense, Elsa doakan semoga cepat lulusnya In Shaa Allah. Oh ya, kalau Elsa dah cukup mahir untuk berkongsi tentang Google AdSense In Shaa Allah Elsa akan kongsikan juga. Bukan apa, sekarang pun Elsa masih terkial-kial dan masih belajar dari senior blogger hehe

Wednesday, 12 April 2017

3 Jenis Inti Karipap Biasa


Assalamualaikum

Selamat petang semua. Makan apa petang ini? Eh, takkan tak Hi-Tea dekat rumah kot hikhik. Petang-petang begini sedap saja kalau pekena Karipap kan. Kalau Elsa teringin Karipap, Elsa akan turun bawah rumah sekejap untuk beli bagi keluarga makan petang. Bukan apa, Elsa tak ada masa nak buat sendiri *padahal memang tak reti buat wahahahahaha

Elsa dibesarkan dengan 2 jenis inti karipap macam biasalah inti Sardin dan inti Kentang. Elsa paling suka inti Kentang jadi Elsa akan beli lebih Karipap inti Kentang. Inti Sardin Elsa tak makan sangat sebab ada campur sikit dengan bawang-bawang. Ada sesetengah rakan Blogger Elsa yang tahu Elsa memang tak makan sayur hahaha

Baiklah kembali kita kepada tajuk entri. Baru sudah Elsa nyatakan 2 jenis inti Karipap tapi kenapa tajuk entri kata 3 Jenis Inti Karipap Biasa? Okay jom tengok

3 Jenis Inti Karipap Biasa

1. Inti Kentang

3 Jenis Inti Karipap Biasa
3 Jenis Inti Karipap Biasa
Sumber Gambar: SINI

Elsa suka dengan Kentang. Elsa sampai berebut dengan adik kalau yang inti kentang dah tinggal 2 3 biji. Kalau kentang dia lembut, makan masa tengah panas-panas aduh nikmat sangat tau

2. Inti Sardin

3 Jenis Inti Karipap Biasa
3 Jenis Inti Karipap Biasa
Sumber Gambar: SINI

Elsa suka pedas juga. Tapi bukanlah Elsa tak makan lansung karipap Inti Sardin. Elsa akan suruh ibu gigit sikit untuk rasa ada sebarang sayur tak dalam Inti Sardin tu. Kalau ada, okay jangan makan! Hahaha

3. Inti Angin

3 Jenis Inti Karipap Biasa
3 Jenis Inti Karipap Biasa

Buat penggemar karipap, memperkenalkan inti yang baru! Inti Angin! Elsa tak pernah tak dapat Karipap Inti Angin. Lagi-lagi kalau dapat makcik jual yang macam malas nak menjual kot jadi ala kadar saja lah kuih-muih yang dijual sampai Karipap pun makan rasa angin je. Kita pun naik angin!

Siapa tak pernah rasa Karipap inti Angin ini, cari lah di gerai kuih-muih berhampiran. Bertuah sangat dapat inti angin tau haha. Kalau dahulu Elsa makan 2 jenis inti, makin lama Elsa dewasa makin banyak karipap inti Angin yang Elsa makan

Siapa pernah makan Karipap inti Angin angkat tangan!

Monday, 10 April 2017

5 Keistimewaan Berlesung Pipit


Assalamualaikum

Lesung Pipit adalah kecacatan pada otot zygomaticus di bahagian pipi, iaitu ia pendek dari normal. Jadi, apabila tersenyum akan berlaku ‘lekuk’ pada bahagian tersebut. Beruntung siapa yang mempunyai lesung pipit di pipi tau kerana ia merupakan kecacatan yang istimewa! Kenapa Elsa cakap istimewa? Okay tengoklah Wawa Zainal di bawah. Cantik bukan?

5 Keistimewaan Berlesung Pipit
5 Keistimewaan Berlesung Pipit
Sumber: Google

Jadi Elsa nak kongsikan 5 Keistimewaan Berlesung Pipit yang Elsa tahu dan Elsa kaji hahaha. Siapa yang ada lesung pipit bolehlah baca. Yang tak ada pun boleh lah baca jugak hikhik

5 Keistimewaan Berlesung Pipit

1. Tampak Muda
Orang yang ada Lesung Pipit ini jauh lebih muda dari umur mereka tau haa. Ini kerana Lesung Pipit sinonim dengan kanak-kanak dan bayi

2. Ramai Peminat
Eh betul ke? Hahaha bagi Elsa itu betul tau. Kalau anda nampak ramai yang suka berborak dengan seseorang itu, sudah tentu dia ada Lesung Pipit. Tiap kali borak je Lesung Pipit dia terbentuk. Kalau dia tengah tak senyum pun masih boleh nampak bayang-bayang Lesung Pipit di pipinya

3. Ramai Selebriti Menjadi Terkenal
Menurut laman web Time For Healthy Food, lebih 60% bintang Hollywood memiliki lesung pipit. Mereka sanggup melakukan pembedahan semata-mata untuk mendapatkan lekukan ini. Bagi yang belum tahu, mesin untuk mencipta lesung pipit ini pertama kalinya diperkenalkan pada tahun 1936

4. Aura Keceriaan Tersebar Terus
Setiap kali orang yang memiliki Lesung Pipit ini tersenyum, mereka sekaligus telah menyebarkan aura keceriaan dan menyejukkan hati yang melihatnya. Kalau yang sangat setia dengan senyuman mereka itu haih boleh jatuh cinta tau

5. Hanya 20% Manusia Memilikinya
Seperti statistik yang dilaporkan oleh The Daily Health Gen, hanya 20% daripada manusia di dunia ini yang memiliki lesung pipit. Ia sebenarnya adalah satu jenis ‘kecacatan’ pada otot wajah yang amat dicemburui ramai

Jadi sila cemburu dengan Elsa sebab Elsa pun ada! Hahaha tapi Lesung Pipit Elsa ini main-main sikit. Yang paling ketara nampaknya adalah pipi belah kiri. Pipi belah kanan tu kadang-kadang dia keluar kadang-kadang tidak. Mungkin faktor otot muka Elsa berubah-ubah kot hahaha. Okay meyh tatap kejap gambar Elsa dengan Lesung Pipit hakhak!

5 Keistimewaan Berlesung Pipit
5 Keistimewaan Berlesung Pipit

Gambar ini keluar sebelah sahaja Lesung Pipitnya. Huhu sebelah lagi shy-shy cat pula

5 Keistimewaan Berlesung Pipit
5 Keistimewaan Berlesung Pipit

Ha ini keluar dua dua yay! Hakhak. Eh Kak Ana ada komen dekat situ

Jadi kepada siapa yang ejek kami cacat tu, jangan cemburu! Kami memang cacat tapi kami cantik hahaha. Siapa ada lesung pipit jugak angkat tangan!

SUMBER: SINI

Sunday, 9 April 2017

Casing Oppo N1 Mini Daripada Lazada.com.my


Assalamualaikum

Semalam Elsa stres. Stres kenapa? Sebab adik Elsa dah mula nak 'mengepau' Elsa sesuatu. Arghh tidak hahaha. Dia memang tak sah kalau tak pau Elsa tiap-tiap bulan. Sebab itu Elsa kena larikan diri daripada dia apabila dia dah buka dan cari sesuatu di kedai online

Jadi semalam dia mahukan Casing Phone untuk telefon dia. Katanya dah berzaman tak tukar Casing Phone. Hm nampak sangat lah tipunya tu. Elsa suruh dia cari di Lazada.com.my manalah tahu ada kan. Sebab dia pakai Oppo N1 Mini dan Casing untuk telefon itu memang jarang sangat nak ada jual online. Cari punya cari akhirnya jumpa

Casing Oppo N1 Mini Daripada Lazada.com.my
Casing Oppo N1 Mini Daripada Lazada.com.my

Tengoklah. Bukan main lawa. Harga dia potong pun bukan main banyak. Terus Elsa suruh dia pergi buat pembayaran sendiri, bukak Maybank2u apa semua dan tunggu lah sampai ke rumah. Mudah dan sangat pantas! Seminggu kemudian Elsa nampak dah bayang-bayang Casing ini dah dipakai ke Oppo dia

Casing Oppo N1 Mini Daripada Lazada.com.my
Casing Oppo N1 Mini Daripada Lazada.com.my

Elsa belek-belek lah Casing tu material hardcase, Elsa tak berapa minat dengan hardcase sebab kalau Elsa pakai hardcase, apabila telefon jatuh secara tak sengaja, sudah tentu Casing itu berderai sekali dengan telefon. Jadi Elsa lebih suka pakai Casing material rubber atau soft. Adik Elsa seronok juga tau membeli-belah dengan Lazada.com.my. Dia kata kalau cari di igshop jaranglah nak ada!

Siapa lagi masih belum beli sesuatu di Lazada.com.my? Baik pergi sekarang haha. Dekat sana ada pelbagai barangan dengan potongan harga yang di luar jangkaan! Risau dengan pembelian online? Jangan risau. Ada sahaja barangan yang boleh Cash On Delivery. Terjamin tau beli-belah di Lazada! Yay

I Love Blogging With Sis Hawa & Her Sponsors


Assalamualaikum

I Love Blogging With Sis Hawa & Her Sponsors
I Love Blogging With Sis Hawa & Her Sponsors

Klik Banner untuk join

#8 - Tulis secara ringkas apa yang menyebabkan anda berasa seronok untuk terus menulis blog
Elsa menjadikan Blog sebagai tempat untuk Elsa berkongsi apa yang terlintas di fikiran Elsa dan Elsa lebih suka orang lain tahu tentang pendapat Elsa yang positif mahupun negatif. Elsa juga menjadikan Blog sebagai sumber pendapatan sampingan Elsa. Dengan Blog juga, Elsa sudah ramai kawan-kawan untuk bergurau hikhik. Terima kasih kepada pembaca Blog Elsa. Jatuh bangun Blog ini anda semua sentiasa ada. Much Love

Sunshine Blogger Award - Tagged by Sayidah Napisah


Assalamualaikum

Selamat pagi Ahad. Alhamdulillah masih berkesempatan untuk tulis entri Sunshine Blogger Award - Tagged by Sayidah Napisah. Ya! Elsa telah tercalon lagi buat kali ketiga oleh rakan Blogger Elsa yang Elsa idolakan hakhak terima kasih banyak-banyak KC. Entri sebelum ini iaitu Sunshine Blogger Award - Tagged by Noor Azlan & Ana Suhana sekaligus Elsa jawab dalam satu entri. Berhati-hati Elsa jawab soalan legend-legend ini haha. Jadi tak perlu Elsa nak bercerita panjang lagi. Ayuh kita teruskan dengan jawapan-jawapannya tau!

Sunshine Blogger Award - Tagged by Sayidah Napisah
Sunshine Blogger Award - Tagged by Sayidah Napisah
Sumber: Google

+ Thank the person(s) who nominated you in a blog post and link back to their blog
+ Answer the 11 questions sent by the person who nominated you
+ Nominate 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions
+ List the rules and display the Sunshine Blogger Award logo on your post and/or on your blog

Berikut merupakan soalan-soalan yang disediakan oleh KC

1. Lagu apa yang paling anda suka & layan sekarang ni? (boleh lebih dari satu)
Menahan Rindu - Wany Hasrita. Beliau mempunyai suara yang sangat tinggi. Jadi suara tinggi-tinggi tulah yang Elsa suka ikut

Shape Of You - Ed Sheeran. Elsa dari zaman lagu Thinking Out Loud lagi Elsa dah minat dengan suara dia sebab suara dia macam sweet-sweet macamtu kadang-kadang seksi pun ada hahahaha

2. Teringin nak travel kat mana? Kenapa di sana?
Elsa seorang yang jarang travel. Kalau boleh tak payah travel pun tak apa haha. Tapi kalau Elsa mahu, Elsa pilih Sabah. Sudahlah Elsa tak pernah naik flight. Jadi untuk permulaan naik flight, Elsa akan ke Sabah yay!

3. Lebih rapat dengan mak atau ayah?
Dengan Abah. Abah lah yang paling senang nak luluskan Elsa kalau nak keluar berjalan hakhak

4. Time sekolah dulu, subjek/ mata pelajaran apa yang paling anda suka? Sebab?
Elsa suka matapelajaran Akaun sebab Elsa minat dengan kira-kira dan masa sekolah dulu Elsa sekolah vokasional dan mengambil kelas Pengurusan Perniagaan. Tapi kenapa Elsa tak suka Matematik pulak sedangkan dia pun kira-kira jugak? Ayok

5. Pernah tak rasa putus asa dalam hidup? Bilakah?
Setakat ini masih belum lagi hahaha apa nie Elsa memang tak ada masalah ke dalam hidup? Huhu mestilah ada. Tapi selalunya masalah yang Elsa hadapi adalah masalah melibatkan kawan-kawan dan Elsa ambil tindakan untuk berdiam diri. Kenapa? Sebab sudah muak dengan perangai orang yang tak jujur dan tikam belakang. Jadi Elsa tak jadikan semua itu sebagai penghalang untuk Elsa teruskan hidup

6. Apakah kata-kata perangsang/motivasi yang selalu anda kata pada diri sendiri when things get tough in your life?
Elsa cuma akan kata pada diri Elsa adalah JANGAN MENANGIS. Elsa memang kuat menangis. Jika Elsa lemah untuk hadap sesuatu yang Elsa dah tak mampu nak hadap, Elsa akan ucapkan itu. Kemudian Elsa tertidur dan esok bangun dengan cerita yang baru

7. Posisi favourite bila nak tidur?
Hehe cubalah bayangkan. Ada bantal kepala dan bantal peluk, setelah baring akan menghadap ke kanan dahulu, telefon di tangan, bantal peluk tadi bukan peluk tapi letak dekat kaki hahahaha

8. Tajuk buku/novel yang paling latest/last anda baca?
None! Hahahaha Elsa tidak minat membaca novel huhu

9. 5 perkara yang anda TERINGIN SANGAT SANGAT nak buat sebelum umur mencecah 50 tahun [bucketlist/wishlist]
 1. iPhone 7 Red Edition
 2. Honda Civic
 3. Umrah dengan keluarga
 4. Kahwin hahaha
 5. Simpanan untuk masa depan diri dan keluarga akan datang
4 dan 5 tu gagap-gagap Elsa nak nyatakan sebab Elsa terlampau muda lagi hahahaha muda ke?

10. Nyatakan hobi pelik yang anda buat tapi orang lain tak buat atau jarang-jarang buat
Salah satu hobi Elsa adalah surprisekan orang. Jadi setiap kali orang yang Elsa kenal dan rapat hendak meraikan seperkara, jadi Elsa yang akan beriya. Ya, orang lain tidak akan buat, tidak akan buat untuk Elsa surprise-surprise tu huwaaa hm dihnya

11. What do you think of my blog? sincerely eh jawab hehehe
Elsa suka duduk lama-lama dekat blog KC sebab KC sentiasa menulis entri yang penuh dengan isi dan pengetahuan orang ramai. Walaupun entri tentang peribadi diri KC tapi entri tu tak jemu untuk Elsa baca. Putih suci saja Blog KC. Ringan pun ringan! Kalau tak idola takkan lah Blog KC ada dalam Girlfriend List Elsa hikhik

Okay Elsa tak laksanakan syarat terakhir tau, Maaf hehe. Terima kasih yang sudi membaca

Friday, 7 April 2017

Punca Bloglist Selalu Hilang


Assalamualaikum

Sejak kebelakangan ini ramai yang Elsa tengok kecewa dengan Bloglist pada Blog mereka asyik hilang hilang hilang. Dah macam biskut pulak dah haha. Perkara ini juga terjadi kepada Elsa dari semalam lagi. Elsa tak pernah tak cuak sedangkan tak makan sehari pun Elsa dah cuak apatah lagi Bloglist hilang

Elsa tak adalah mengkaji kenapa asyik hilang saja sebab Elsa dah anggap mungkin masalah dengan Blogspot sekarang kot. Jadi semalam Elsa saja 'bege-bege' (mengusik) coding pada bahagian HTML ada yang Elsa buang ada yang Elsa tambah. Nah dari situ Elsa tahu kenapa asyik hilang. Ini kemungkinan daripada Elsa tau. Kalau salah betulkan hehe

Punca Bloglist Selalu Hilang
Punca Bloglist Selalu Hilang

Sebelum Elsa usik coding semua, Bloglist masih ada. Ketiga-tiga Bloglist Elsa masih tertera nama blog yang bertuah itu. Selepas Elsa tambah tolak code dan Elsa save template, Elsa view semula Blog Elsa dan pada bahagian Bloglist dah hilang. Hm dengan rasa kecewanya Elsa tambah semula nama blog di Bloglist. Nasib baik Elsa masih simpan entri Senarai Pemenang Giveaway: Happy Birthday Aireen! by Elsaalicious & Sponsors dan My Boyfriends & Girlfriends Bloglist kerana di dalam entri-entri ini Elsa telah senaraikan untuk Bloglist-Bloglist Elsa. Jadi Elsa tambahkan semula satu persatu

Kemudian pada hari ini pula, Elsa miang-miang keladi lagi pergi usik coding lagi pada bahagian HTML. Elsa save template dan view semula alamak hilang lagi Bloglist! Aduh ingat tak penat ke nak masukkan satu-satu balik huwaaa. Nak tak nak takkan nak biarkan kosong je. Masukkanlah balik satu persatu dan alhamdulillah masih ada sampai sekarang haha itu pun sebab Elsa tak usik code lagi hahaha

Barulah Elsa tahu punca bloglist selalu hilang. Elsa tak pastilah ada masalah-masalah lain pula yang Elsa tak hadapi seperti blogger lain. Jadi jangan panik kalau Bloglist tiba-tiba hilang. Jika masih boleh ditambah semula, sila tambah dengan tabah hehe

Jangan kacau Elsa. Elsa kemurungan sebab gaji tak masuk lagi hukhukhukhuk

Thursday, 6 April 2017

"Boleh Sedekahkan Pakcik RM10?"


Assalamualaikum

Amboi lamanya Elsa tinggalkan blog. 2 3 hari ini Elsa sangat sibuk dengan kerja sampaikan kerja pejabat bawa balik ke rumah. Jadi hari ini dah selesai kerjanya dan Elsa boleh berkongsi cerita macam biasa

"Boleh Sedekahkan Pakcik RM10?"
"Boleh Sedekahkan Pakcik RM10?"
Sumber: Google

Pada hari Jumaat lepas, Elsa ke Parkson Rawang, Elsa cari parking bawah Parkson dah penuh pula jadi Elsa parking di luar tepi jalan saja. Kemudian Elsa keluar dari kereta, datang seorang Pakcik dari seberang jalan tercungap-cungap mendekati Elsa. Elsa dah mula takut bukan sebab Pakcik itu mengerikan atau bengis, tetapi dia dalam keadaan sangat sedih tapi Elsa peduli apa Elsa tetap takut jugak. Dia datang pada Elsa dan kami mulakan bicara

Pakcik: Assalamualaikum adik. Boleh sedekahkan Pakcik RM10?

Elsa: Waalaikumsalam, Pakcik ini siapa ye? Kenapa sedih nie?

Pakcik: Pakcik nak ke Hospital Selayang sebab nak bawa isteri Pakcik sudah sakit teruk. Minyak kereta Pakcik dah nak habis kereta dah semput-semput tanda kekurangan minyak. Pakcik tak ada duit, nak. Pakcik perlukan duit untuk lepaskan kereta pakcik sampai ke Selayang sahaja. Pakcik tak tahu nak minta tolong siapa lagi

Elsa: Maaf Pakcik tapi kenapa Pakcik tak telefon ambulans saja?

Pakcik: Pakcik nak pergi sendiri Pakcik taknak susahkan sesiapa. Pakcik nak Pakcik sendiri yang bawa isteri Pakcik ke sana

Elsa dah syak yang bukan-bukan tapi tak tahap negatif lagi. Jadi nakkan kepastian Elsa nak lihat keadaan isteri Pakcik di dalam kereta seberang sana. Tapi Elsa tak berani sebab Elsa takut ini satu helah Pakcik tu untuk laku yang tidak-tidak. Elsa jenguk dari jauh sahaja dan memang betul ada orang di dalam kereta Pakcik dan kerusi penumpang dibaringkan. Jadi Elsa taknak lama-lama di situ, Elsa buka dompet dan berikan RM10 kepada Pakcik

Elsa: Pakcik saya bagi RM10 nie Pakcik pergi isi minyak dekat Petronas depan tu ye

Pakcik: Terima kasih, nak. Pakcik pergi dulu ye

Elsa: Ye Pakcik

Kemudian Elsa terus berlari masuk ke dalam Parkson. Sambil itu juga Elsa intai kereta Pakcik tadi ke mana arah dia pergi sampailah hilang dari pandangan mata. Sesudah itu timbul dua perasaan antara takut dan syukur. Elsa takut kerana mungkin Pakcik itu hanya berbohong atau itu salah satu cara untuk jenayah. Dalam masa yang sama Elsa juga bersyukur kerana jika betul Pakcik itu perlukan pertolongan, Elsa dah cuba untuk bantu Pakcik itu. Tapi Elsa berharap supaya isteri Pakcik itu dapat diselamatkan. Elsa ambil positif. Semoga dipermudahkan urusan Pakcik dan isterinya

Tuesday, 4 April 2017

Top Commentators Bulan Mac Blog: Elsaalicious


Assalamualaikum

Alamak dah terlambat 4 hari Elsa nak publish entri ini! Hakhak jadi ini entri yang sangat sangat sangat ringkas Elsa. Bulan Mac telah berlalu jadi sukanya Elsa nak umumkan Top Commentators Bulan Mac Blog: Elsaalicious. Tahniah kepada 5 Pengomen Teratas!

Top Commentators Bulan Mac Blog: Elsaalicious
Top Commentators Bulan Mac Blog: Elsaalicious

Terima kasih kepada Nour Adieb, Seorang Syed, Shahida Dzulkafli, Siti Awadah dan Noor Maizan. Terima kasih kerana rajin singgah ke Blog Elsa! Kepada pembaca yang lain. jangan lupa lawat Blog-blog mereka tau. Jangan lupa follow sekali! Mereka sangat sporting! Yay

Friday, 31 March 2017

Alexa Rank Blog: Elsaalicious #2


Assalamualaikum

Alhamdulillah. Keputusan yang membanggakan sikit hehe. Kena kerja keras lagi Elsa

Alexa Rank Blog: Elsaalicious #2
Alexa Rank Blog: Elsaalicious #2

JUMAAT
31 MAC 2017
10.39PM

KEPUTUSAN SEBELUM: SINI
SUMBER: SINI

Thursday, 30 March 2017

Your Payments Are Currently On Hold - Google AdSense


Assalamualaikum

Oh tidak! Kenapa pulak nie? Relaks Elsa relaks! Jangan gopoh. Mesti ada penyelesaiannya kan

Tadi Elsa buka Akaun Google AdSense Elsa saja nak tengok earnings. Tiba-tiba ada mesej berwarna merah di atas skrin menyatakan "Your payments are currently on hold because you have not verified your address"

Wah tarik nafas lega Elsa tau. Ingatkan ada apa-apa yang tak kena dengan Blog Elsa ataupun ada yang silap letakkan ads di blog Elsa. Rupa-rupanya Elsa kena buat pengesahan alamat Elsa. Elsa yakin pemegang Akaun Google AdSense yang lain juga ada terima mesej sebegini

Your Payments Are Currently On Hold - Google AdSense
Your Payments Are Currently On Hold - Google AdSense

Bila Elsa dah lihat skrin Elsa begini, Elsa terus ke Blog Amer Jaya, Si Arif tentang Google AdSense dan Elsa pernah terbaca entri beliau yang ini sebelum ini dan hari ini Elsa baca semula dan fahamkan dalam-dalam. Bermakna Elsa kena tunggu surat sampai di peti surat dan baru Elsa boleh verify alamat. Alhamdulillah. Terima kasih Amer Jaya kerana telah menghasilkan entri tentang ini kalau tidak Elsa sampai sekarang Elsa gelabah lagi

Alhamdulillah juga Elsa dah sebulan lebih bersama Google AdSense, earning Elsa sudah capai sebanyak USD14.10 (MYR62.57) Terima kasih kepada pelawat-pelawat blog Elsa yang tak putus-putus ke sini. Elsa menghargai sangat-sangat. Elsa masih dalam proses untuk memantapkan isi kandungan Blog Elsa sendiri harap beri sokongan ye! Oleh sebab itulah Elsa rajin anjurkan Giveaway untuk memberi penghargaan kepada anda semua. In Shaa Allah, rezeki melimpah-ruah untuk kita semua :*

Baca: Google AdSense PIN Selamat Sampai Di Rumah

Elsa Mohon Maaf!


Assalamualaikum

Elsa Mohon Maaf!
Elsa Mohon Maaf!
Sumber: Google

Kenapa pula dengan Elsa ini? Apa pula masalah yang dia dah buat sampai nak minta maaf nie? Ada sesiapa tahu kenapa dengan Elsa? Memang tak ada siapa tahu pun sebab Elsa baru nak cakap sebabnya hakhakhak

Jika anda scroll Reading List di dashboard anda ataupun di homepage blog Elsa, asyik-asyik Giveaway, asyik-asyik Segmen! Buat perangai apa nie Elsa?

Hari ini hari paling penat yang Elsa pernah rasa. Elsa penat dengan kerja. Hari ini Elsa terasa macam bekerja dengan sangat keras sampaikan Elsa makan pun tak sempat tadi. Tak sangka, makin hari kerja kita makin rumit, apa yang kita buat tak menyenangkan hati majikan. Nak dapatkan lagi terbaik terpaksa korbankan diri kerja lebih masa. Aduhai Elsa bagai hilang daya dah tadi

Jadi apa kena mengena dengan Blog awak nie Elsa? Ya memang ada kena mengena. Kalau ikutkan Elsa memang nak menaip untuk kongsikan sesuatu kepada pembaca setia Blog Elsa. Tapi mood sudah bertukar di mana hari ini Elsa hanya mampu untuk ikut serta Giveaway dan Segmen yang dianjurkan oleh rakan Blog Elsa sahaja. Itu cara Elsa nak wujudkan Blog Elsa setiap hari. Selalunya Elsa akan join satu Giveaway/Segmen sahaja setiap hari. Tapi hari ini dah kronik sampai tiga Giveaway/Segmen Elsa pergi join

Sebab itulah Elsa nak mohon maaf jika sebab Elsa tak hasilkan entri berguna, dari atas sampai bawah hanya entri penyertaan sahaja, anda semua dah taknak mari ke sini lagi huhu. Elsa sangat penat hari ini. In Shaa Allah Elsa tak buat lagi perkara macamnie. Elsa akan beri yang terbaik untuk pembaca setia blog Elsa nie hehe ada ke yang setia membaca?

SIAPA BELUM JOIN GA BARU ELSA? KLIK SINI

Wednesday, 29 March 2017

Elsa and The Bulusss


Assalamualaikum

Siapa pengumpul teddy bear? Atau seangkatan dengannya yang berbulu-bulu juga? Ha Elsa selain sukakan Frozen tu, Elsa juga suka mengumpul patung/bantal yang berbulu-bulu tu. Nampak kan? Elsa memang tak pernah nak besar. Aduh Aireen awak sudah 21 tahun tau. Sepatutnya awak dah kena rajin duduk dapur! *eh

Hari ini Elsa nak kongsi dengan anda semua sejarah Elsa dengan teddy bear Elsa. Kenapa pula Elsa nak kongsi? Mungkin apa yang Elsa kongsi ini biasa-biasa saja, tapi bagi Elsa luar biasa tau hakhak kerana di sebalik patung-patung ada pahit manis yang Elsa akan ringkaskan saja ceritanya

Elsa and The Bulusss
Elsa and The Bulusss

Inilah mereka. Duduk tegak di atas situ. Tapi apabila seketul jatuh maka kaum kerabatnya juga jatuh ke bawah. Kemudian mulalah perhimpunan Elsa dengan mereka meminta mereka supaya duduk dengan sopan di atas sana. Hahaha. Okaylah maafkan Elsa kerana mereka hitam legam sebab memang dah lama tak mandi

Dari kiri yang pertama tu Elsa beli masa Elsa belajar di UITM. 3 bulan Elsa tidur tanpa bantal peluk sebab Elsa bawa cukup-cukup untuk bantal kepala saja. Jadi suatu hari Elsa jalan-jalan Elsa ternampak seketul nie. Apabila dipegang memang sedap peluk tau! Jadi Elsa beli dia

Kedua dan ketiga Elsa dapat masa hari jadi Elsa yang ke 17 tahun. Hari jadi Elsa disambut di sekolah asrama dan ini hadiah daripada rakan dorm Elsa. Mereka ini sepasang boy and girl kononnya hakhak. Rakan dorm Elsa dah ketandusan idea nak bagi hadiah apa. Jadi mereka bagi ini sahaja

Keempat besar sikit dia kan hakhak. Elsa beli masa bercuti dengan keluarga di Tanah Tinggi Cameron, Pahang. Lepastu dia jadi peneman Elsa tidur dalam kereta sebab Elsa hampir nak muntah yelah lalu jalan bengkang-bengkok kan. Yang besar ini malang sedikit sebab badan dia terkena muntah Elsa sedikit wahahahahaha

Kelima dan bertingkat-tingkat tu Elsa kumpulkan sekali kerana semua itu adalah hadiah hasil Elsa main permainan di Funfair hahaha. Gigih sangat Elsa habiskan duit untuk diorang nie ha. Bila kalah, tak dapat, Elsa pergi tukar lagi duit ke token semata-mata nak kumpul mereka. Permainan lain tak pandang dah

Kini, mereka tak rasa lagi pelukan dari Elsa hahaha. Kenapa? Sebab mereka inilah buat Elsa lemas tiap kali tidur. Mereka terlampau banyak. Elsa sempit sampai tak boleh nak bergerak. Kadang ibu juga sampai bebel "yang kamu letak sekali atas katil buat apa bukannya ada pekdah pun" Jadi Elsa cari ruang untuk dudukkan mereka ini dan akhirnya mereka duduk di situ sejak 2 tahun lepas. Tak pernah berani nak berganjak ke tempat lain. Oh! Kalau berganjak sendiri bermakna..............

Korang ada bantal busuk? Ada teddy bear? Ada patung besar? Besar daripada patung Elsa ke hmmm jealousnya. Kongsi lah dengan Elsa hakhak

Monday, 27 March 2017

Jom Periksa Harga Blog Anda!


Assalamualaikum

Semalam blogwalking ke Blog Kakak LZ dan terbaca entri beliau bertajuk BERAPA NILAI BLOG ANDA? Wah blog kita pun boleh dijual-beli kan hahaha. Jadi Elsa baca entri beliau sampai habis dan beliau menjelaskan Blog Lady In Red Planner berharga USD250. Uish mahal jugak tu tau.

Jadi Elsa tinggalkan komen dan dah janji nak reveal harga blog Elsa. Jadi Elsa masukkan url blog Elsa di Domain Value dan hasilnya.....

Jom Periksa Harga Blog Anda!
Jom Periksa Harga Blog Anda!

Harga Blog Elsaalicious adalah USD500. Alamak Elsa tak dapat nak baca kalau dalam nilai USD ini. Jadi Elsa google dan convert daripada USD kepada RM dan hasilnya......

Jom Periksa Harga Blog Anda!
Jom Periksa Harga Blog Anda!

Amboi mengucap panjang Elsa! Siap ada Sen lagi tu hakhakhak. Andaikan ada orang kaya mahu beli Blog Elsaalicious dengan harga RM2205.50, dapatlah Elsa tukar iPhone baru hahaha

Seronok pulak Elsa kalau dengan benda yang aneh-aneh ini haha. Kalau anda semua nak cuba benda aneh macam Elsa dan Kak LZ, bolehlah klik SINI dan masukkan saja url blog anda, kemudian kongsilah dengan Elsa jugak! Kita lawan siapa lagi mahal nak? Hakhakhak

5 Cara Hilangkan Mengantuk Di Pejabat


Assalamualaikum

Hari Isnin merupakan hari paling malas untuk bekerja bagi Elsa hahaha. Yelah kita bukan main berlingkor hari Sabtu dan Ahad tiba-tiba Isnin kembali dengan rutin sebagai pencari rezeki. Tidak sah juga kalau setiap hari Isnin sahaja, gaya bangun pagi lain macam, gaya mandi lain macam, gaya bersiap lain macam, tiba saja di pejabat, gaya menguap pulak lain macam kan.

5 Cara Hilangkan Mengantuk Di Pejabat
5 Cara Hilangkan Mengantuk Di Pejabat

Siapa saja yang tahan nak bekerja dalam keadaan mengantuk? Kalau ada yang tahan memang hebat lah hehe. Tapi Elsa tak akan pernah tahan. Buat kerja dalam keadaan penat dan mengantuk, boleh jadi lain tau hasilnya. Bos nak projek B, kamu pergi buat projek A! Ish ish. Jadi untuk mengelakkan masalah begitu berlaku, apa kata cuba cara-cara yang Elsa lakukan untuk hilangkan mengantuk di pejabat. Alhamdulillah. Berjaya sikit hahaha

5 Cara Hilangkan Mengantuk Di Pejabat

1. Basuh Muka
Ini adalah cara paling utama untuk hilangkan mengantuk. Apabila muka sudah terkena dengan air sejuk, sekaligus mata anda akan segar semula tau

2. Mendengar Muzik Secara Sendiri
Apa maksud secara sendiri? Maksudnya jangan kongsi dengan orang lah hikhik. Dengar lagu dari telefon bimbit anda dengan menggunakan earphone. Sesetengah orang lebih suka dengar kuat-kuat kerana mereka mahu fokus kerja dan tidak mahu mengantuk. Yelah siapa saja yang akan boleh tidur lena kalau terdengar lagu kuat kan. Tapi sebaik-baiknya volume tu biasa-biasakan saja sudah

3. Wajib Bersarapan
Kalau tinggal sarapan, badan akan lesu dan tidak bersemangat. Kita bekerja dari awal pagi memerlukan tenaga yang banyak. Anda boleh saja ambil segelas air suam dengan kuih-muih nahh itu belanja paling jimat pernah Elsa buat hahaha. Selepas bersarapan, nak mengantuk pun tak sempat

4. Duduk Di Kawasan Terang
Di pejabat anda rajin-rajinlah bangun dan berpindah ke tempat yang ada cahaya dari luar contoh seperti di tepi tingkap. Dengan adanya cahaya memancar ke diri anda maka tidak akan mengantuk lagi dan anda boleh saja meneruskan kerja yang terbengkalai sejak semalam tu hakhakhak

5. Kudap-kudapan
Jika ada gula-gula atau 'jajan' lain yang boleh dikunyah, silakan. Elsa akan siap-siap bekal gula-gula getah dalam beg supaya Elsa boleh kunyah apabila mengantuk tu nak datang. Nak makanan sedap lagi? Ha awak belilah ayam goreng ke buat ratah. Kalau Elsa boleh buat kenapa anda tak boleh? Hahahaha merepek saja

Semoga 5 Cara Hilangkan Mengantuk Di Pejabat yang Elsa kongsikan ini boleh mengatasi segala macam jenis mengantuk yang melanda diri anda. Bawa-bawalah tidur awal pada malam itu agar tak terasa malas untuk mula bekerja pada esok hari tau

PERASAN TAK ELSA ADA BUAT GIVEAWAY? KALAU PERASAN, KLIK SINI

Friday, 24 March 2017

4 Tips Dapatkan CPUV Daripada Nuffnang Malaysia


Assalamualaikum

Ramai juga blogger yang kecewa dengan Nuffnang sekarang yang kurang memberikan CPUV bagi menjana pendapatan. Jadi hari ini Elsa terdetik hati nak tengok akaun Nuffnang Elsa yang rasanya sudah hampir sebulan setengah Elsa tak check samada duit dalam akaun Nuffnang bertambah atau tidak. Dan ini hasilnya.......

Tips Dapatkan CPUV Daripada Nuffnang Malaysia
Tips Dapatkan CPUV Daripada Nuffnang Malaysia

Lihat sendiri lah pada tahun 2016, bila kali terakhir Elsa menerima iklan daripada Nuffnang. Kemudian lihat jarak tarikh nak ke 2017 tu berapa lama baru Elsa menerima iklan yang baru. Kemudian lihat lagi sekali selepas bulan Januari itu berapa bulan Elsa dapat semula iklan. Huhu sangat menduga. Elsa sudah pun menggunakan perkhidmatan Nuffnang sebagai punca pendapatan sampingan Elsa sejak Mac 2016. Kini setahun sudah Elsa hanya mengumpul jumlah yang tidak sampai RM20.00 mungkin juga dahulu Elsa tidak ambil peduli apa itu Nuffnang, dan bagaimana Nuffnang ini berfungsi? Kalau ada yang bertanyakan kepada Elsa, menggagau nak menjawabnya

Elsa mengambil masa agak lama juga untuk belajar tentang Nuffnang dan Tips Dapatkan CPUV Daripada Nuffnang Malaysia daripada lebih 10 rakan blogger yang sudah arif dan mahir dalam Nuffnang menerusi entri yang mereka tulis. Kebanyakan lebih 10 blog yang Elsa baca, mereka memberikan tips dan rahsia yang sama jadi Elsa akan kongsikan kepada anda semua beberapa tips yang Elsa dah sematkan di minda sekaligus menjadikan tips ini sebagai rujukan untuk Elsa kisahkan Nuffnang huhuhu

4 Tips Dapatkan CPUV Daripada Nuffnang Malaysia

1. Menghantar Tiket/Soalan kepada Nuffnang
Tujuannya adalah meminta bantuan daripada Nuffnang bahawa kita juga memerlukan tips yang bernas bagi menarik perhatian Nuffnang terhadap blog kita. Elsa selalu menghantar tiket dalam 2 minggu sekali

2. Review Iklan Daripada Nuffnang
Jika anda menerima CPUV/iklan daripada Nuffnang, buatlah entri ringkas sebagai tanda penghargaan dengan cara mengreview iklan yang telah diberikan oleh pihak Nuffnang. Bukan senang tau mereka hendak beri iklan kepada kita. Tapi Elsa tak pernah lakukan perkara ini kerana macam yang Elsa cakap tadi, Elsa jarang ambil peduli tentang Nuffnang pada waktu dahulu. Hish teruk kan Elsa nie!

3. Kerap Update Survey
Anda kena jugak selalu update survey kepada Nuffnang supaya mereka tahu yang blog anda masih aktif dan wujud. Kalau rajin buatlah 2 bulan sekali

4. Rajin klik tabung Nuffnang Di Blog Lain
Kalau nak income Nuffnang kita naik, anda kenalah naikkan income Nuffnang blogger lain juga. Tak salah membantu. Pesan juga pada mereka yang anda dah klik iklan Nuffnang. Kalau ada yang baik hati, sudah tentu mereka membalas klik anda kan kan kan

Berita sedih yang Elsa nak cakapkan dekat sini adalah Elsa masih belum berpeluang untuk cash out daripada Nuffnang Malaysia. Macammana nak cash out kalau RM17.50? Waduhhh kerja keras sikit Elsa!

In Shaa Allah akan datang apabila Elsa sudah mahir dengan AdSense pula, Elsa akan kongsikan tentang AdSense *dengan bantuan blogger senior hikhik

P/S: Ucapkan "semoga cepat sembuh dari demam, Elsa" huhuhu dah 2 hari Elsa demam hm dihnya

Kredit: Maria Firdz

Thursday, 23 March 2017

Lirik Lagu: Misteri Mimpi Syakila - Wings


Assalamualaikum

Lirik Lagu: Misteri Mimpi Syakila - Wings

Dimanakah menghilang
Diriku sendiri
Hanyut dalam bayangan
Sebuah misteri

Harum tiada wajah
Mengelilingi aku
Dalam suasanaYang terharu

Lukisan impianku
Gambaran dimana
Cuaca yang begini
Apakah mahunya
Aku adalah aku
Nyanyi lagu yang rindu
Lemah langkahku mengejarmu

Bila pun engkau menjelma
Disini aku berdiri
Ku menanti
Walau hilang ceritamu
Di hati tetap abadi
Sentuhanmu

Mana Syakila
Siapa Syakila
Aku pun tak tahu
Oh Oh..

Bila pun engkau menjelma
Disini aku berdiri
Ku menanti
Walau hilang ceritamu
Di hati tetap abadi
Sentuhanmu

Bila pun engkau menjelma
Disini aku berdiri
Ku menanti
Walau hilang ceritamu
Di hati tetap abadi
Sentuhanmu

Mana Syakila
Siapa Syakila
Aku pun tak tahu
Oh Oh..

Syakila....

Wednesday, 22 March 2017

GIFT REVIEW: Calendar 2017 From Blogger Dearies Couple


Assalamualaikum

Yay hari ini Elsa balik kerja je Elsa seronok sangat-sangat! Elsa terima hadiah belated birthday daripada seorang rakan blogger Elsa lagi! Wah melompat-lompat sangat tau. Sebenarnya bukan hadiah hari jadi tapi hadiah sempena giveaway yang pernah Kak Liez anjurkan iaitu Giveaway 1st Birthday by Dearies Couple. Elsa antara blogger bertuah yang menerima hadiah bukan hasil daripada cabutan tau tau tapi atas pilihan Kak Liez! Elsa layak untuk terima hadiah juga kerana hari jadi Elsa sama tarikh dengan Baby Niyaz. Yay kita kembar! Hikhik

GIFT REVIEW: Calendar 2017 From Blogger Dearies Couple
GIFT REVIEW: Calendar 2017 From Blogger Dearies Couple

GIFT REVIEW: Calendar 2017 From Blogger Dearies Couple
GIFT REVIEW: Calendar 2017 From Blogger Dearies Couple

How sweet Kak Liez bagi kad ucapan dekat Elsa! Terharu sangat-sangat. Senyum Elsa tak habis lagi dek kerana kad ini tau. Jadi hadiah yang Elsa terima dari Kak Liez adalah Calender 2017. Bukan main cute warna pink lagi tau. Dah siap letak dalam almari Elsa dah pun hehe. Bolehlah selepas ini Elsa menghitung hari jadi Elsa lagi hakhakhak

GIFT REVIEW: Calendar 2017 From Blogger Dearies Couple
GIFT REVIEW: Calendar 2017 From Blogger Dearies Couple

Terima kasih Kak Liez di atas pemberian ini. Terima kasih juga kerana telah memilih Elsa sebagai blogger bertuah Giveaway yang Kak Liez anjurkan tempoh hari. Jadi kepada semua yang membacanya ini dah follow blog Dearies Couple ke belum? Mesti belum kan? Baik follow cepat sekarang! Hakhak. Dah lah blog Dearies Couple baru sahaja bertukar wajah ha jangan jealous bukan main cantik tau blog Kak Liez kemas dan tersusun saja tau

Tuesday, 21 March 2017

Berhutang Punca Sahabat Menjadi Musuh Bahagian Akhir


Assalamualaikum

Sambungan dari Berhutang Punca Sahabat Menjadi Musuh Bahagian 3

Untuk bahagian terakhir ini, Elsa nak note buat kali terakhir, INI KISAH BENAR, si penghutang ialah seorang lelaki dan berhutang hampir RM1000

Apabila rakan-rakan Elsa yang turut menjadi mangsa telah give up dan menyerah kepada Yang Maha Esa, Elsa bergerak solo demi duit Elsa. Jadi Elsa minta tolong kawan rapat Elsa bernama S. Elsa bercadang untuk berjumpa dengan penghutang di tempat belajarnya. Dalam keadaan yang sangat terdesak, pada waktu itu jam 9 malam. S tak mahu tunggu lama. Dia mahu jalankan tindakan itu sekarang jugak katanya. Jadi S ke rumah menjemput Elsa menuju ke tempat belajar penghutang di Shah Alam. Di dalam kereta, Elsa sibuk dengan telefon bimbit kerana ingin memujuk penghutang supaya beranikan diri jumpa Elsa. Macam-macam ayat yang Elsa berikan tapi dia tetap tak mahu berjumpa. Penyudahnya Elsa cakap yang Elsa hanya datang ke Shah Alam seorang diri, tiada sesiapa yang ikut Elsa. Dan dia bersetuju

30 minit perjalanan, Elsa seram sejuk dan takut. Elsa tak tahu apa yang bakal jadi bila Elsa berhadapan dengan penghutang. Mujur saja ada S. Dia yang banyak bagi semangat dan tenangkan Elsa. Akhirnya kami sampai di tempat belajar penghutang. Elsa minta diturunkan dari kereta jauh sedikit kerana Elsa takut penghutang perasan yang Elsa ada bawa orang. Elsa nampak dari jauh si penghutang dah mulakan lakonannya. Konon buat-buat jalan slow motion, raut wajah tiba-tiba bertukar sedih yang amat, gaya macam orang fakir miskin sangat-sangat

Elsa datang dekat dengan dia, tiba-tiba saja air mata Elsa jatuh. "Allah aku tak kuat lagi rupanya nak hadap penjahat ini" Elsa tak bercakap dengan penghutang lansung sehingga dia bersuara

Penghutang: Terima kasih datang. Lama tak jumpa Aireen

Elsa: Aku nak duit aku!

Penghutang: Nantilah. Kita borak-borak dulu

Tiba-tiba saja dia buka langkah macam nak menangkap Elsa tapi Elsa tolak dia. Tak lama selepas itu, S datang dari belakang. Mungkin dia nampak yang Elsa dah ditarik tadi. Reaksi muka si penghutang terus berubah. Elsa tak mampu nak berkata apa-apa Elsa dok layankan air mata saja. Tak lama lepastu Elsa beranikan diri untuk menghadap si penghutang dengan tenang

Elsa: Aku datang jauh sebab duit aku je tau. Aku tak ada masa nak borak-borak. Boleh bagi sekarang tak duit aku?

Penghutang: Aireen kenapa buat macamnie? Aireen dah janji datang sorang kan?

Elsa: Aku nak duit aku! Jangan banyak cakap

Penghutang: Aireen, saya sebenarnya bla bla bla......

Dia dok luahkan masalah kononnya dia kecewa itu ini apa semua Elsa nak ceritakan semula pun Elsa geli. Sabar Elsa semakin menghilang. Dengan tak sengajanya tangan Elsa tiba-tiba hendak naik ke muka penghutang tapi mujur ditahan oleh S. Kemudian Elsa mulakan bebelan Elsa yang selama ini Elsa pendam sangat lama. Nak dihujah semula bebelan itu Elsa dah lupa dah hehe tapi pergelutan duit pada malam itu berlaku dekat satu jam dan akhirnya penghutang mengalah. Dia hanya hulur RM100 kepada Elsa kerana baki duit lain dia nak pakai untuk hidup selepas ini. Pada mulanya Elsa memang tak setuju dan Elsa mahu lebih lagi! Tapi S tenangkan Elsa dan membiarkan penghutang pergi jalan kaki seorang diri entah ke mana entah

Elsa masuk kereta, Elsa bebel lagi "berbatu jauh datang ini je aku dapat!" Elsa tak boleh buat apa selain menangis, menangis dan menangis. Untuk pengetahuan semua, pertemuan berdarah ini adalah pada 4 bulan yang lepas dan sehingga sekarang Elsa terima balik duit hutang tu hanya RM300 sahaja. Akhirnya Elsa juga ikut jejak rakan-rakan Elsa untuk give up

Berhutang Punca Sahabat Menjadi Musuh Bahagian Akhir
Berhutang Punca Sahabat Menjadi Musuh Bahagian Akhir

Kini, Elsa tidak lagi berhubung dengan si penghutang. Elsa mendiamkan diri kerana Elsa dah penat untuk memaki hamun buat tambah dosa Elsa saja asyik mencarut. Kadang-kadang Elsa ada juga whatsapp dia bertanyakan duit Elsa. Namun alasan dia tetap sama "Saya belum ada duit lagi" dan kerana ini jugalah Elsa katakan sebagai bahagian akhir. Tidak mengapa, di dunia dia memang lepas. Senang makan minum, senang membeli-belah. Jangan ingat dekat akhirat sana, kau boleh lari macam kau lari dari aku sekarang ini. Aku tak akan pernah halalkan segala duit yang kau ambil dari aku. Muktamad

Tamat.....


Monday, 20 March 2017

4 Tips Elak Digelar Drama Queen


Assalamualaikum

Apa maksud Drama Queen itu? Pendapat Elsa yang Elsa faham Drama Queen adalah seseorang (terutamanya wanita) yang cenderung untuk bertindak balas setiap situasi/perkara dengan cara yang melebih-lebih (overacting) dan menokok tambah

4 Tips Elak Digelar Drama Queen
4 Tips Elak Digelar Drama Queen

Kata orang-orang yang rapat dengan Elsa, Elsa kadang-kadang bersikap Drama Queen. Oh yeke? Aduh buruknya perangai awak, Elsa. Patutlah kadang-kadang tu ada yang tak senang dengan cara Elsa. Sejak daripada itu, Elsa belajar sendiri untuk kurangkan atau hentikan sikap Drama Queen itu. Jadi Elsa nak kongsi kepada semua 4 Tips Elak Digelar Drama Queen. Tips yang Elsa kongsi ini adalah berdasarkan pengalaman Elsa sendiri dan alhamdulillah sedikit-sedikit orang-orang yang complain Elsa Drama Queen tu dah bertukar ayat "wah Aireen mana drama queen kau yang dulu tu?" Hahahaha

4 Tips Elak Digelar Drama Queen

1. Jauhkan Diri Daripada Rakan-rakan Yang Drama Queen
Kadang-kadang sikap Drama Queen berpunca daripada rakan-rakan juga. Biasalah kalau dah berkumpul satu puak, kemudian saling mengumpat dan tiba-tiba sahaja terjadi satu pertengkaran. Padahal bukannya besar sangat pun halnya. Oleh itu, berkawanlah dengan mereka yang matang dan berfikiran terbuka

2. Lakukan Perkara Yang Berfaedah
Setiap orang mesti mempunyai hobi tak kira bersenam ke, memasak ke, membaca novel ke, ataupun bersiar-siar ke, dengan cara melakukan hobi sahaja kita dah boleh menghindari sikap Drama Queen tersebut. Cara ini amat berkesan jika anda sedang dalam keadaan bermasalah, maka emosi sedih dan marah yang membuak-buak sehingga teroverdose itu dapat dikurangkan dengan melakukan perkara yang berfaedah

3. Meluahkan Dengan Orang Yang Boleh Dipercayai
Apabila anda hendak meluahkan masalah anda, anda mesti akan menceritakan kepada individu lain. Tapi jangan cerita kepada orang yang sembarangan tau. Jika anda tersilap orang, atau orang tersebut tidak menyukai anda. anda mesti akan dilabel Drama Queen kerana anda dianggap tidak boleh menyelesaikan masalah dengan sendiri dan dianggap minta simpati dari orang lain

4. Kurangkan Ciwek (Kuat Menangis)
Ini adalah tips yang paling susah Elsa nak ubah. Elsa memang ciwek. Jadi rakan-rakan memang senang begitu saja label Elsa Drama Queen huhu. Jadi kurangkan lah menangis jika masalah itu datang secara tidak sengaja. Tenang dan sabar menempuh dugaan. Kalau menangis saja tak ada gunanya pun kalau masalah tak selesai kan

Kalau makin hari makin anda semua boleh ikut tips yang Elsa kongsi ini, Yes! Anda semua berjaya jadi manusia normal! Tak ada Drama Queen lagi kan hehe. Semoga Berjaya

Saturday, 18 March 2017

GIFT REVIEW: Dreamcatchers From Blogger Fairuz Aqilah


Assalamualaikum

Elsa seronok sangat hari ini sebab hari ini Elsa nak review seorang blogger favourite Elsa iaitu Sis Fairuz Aqilah! Okay haritu Elsa terima e-mel daripada Sis Fairuz Aqilah

GIFT REVIEW: Dreamcatchers From Blogger Fairuz Aqilah
GIFT REVIEW: Dreamcatchers From Blogger Fairuz Aqilah

Punyalah seronok Elsa waktu itu terus Elsa balas e-mel tersebut. Elsa berikan alamat seperti yang Sis Fairuz Aqilah mahu. 3 hari lepastu, ding dong! Abang Pos Laju datang rumah. Elsa koyak plastik parcel dan taraaaa ini dia DREAMCATHERS!

GIFT REVIEW: Dreamcatchers From Blogger Fairuz Aqilah
GIFT REVIEW: Dreamcatchers From Blogger Fairuz Aqilah

Elsa suka sangat sebab warna biru! Sis Fairuz Aqilah memang faham naluri seorang Aireen yang tak pernah nak besar nie hahaha. Warna biru bukan main banyak dekat situ! Elsa suka sangat sebab dapat hadiah hari jadi dari rakan blogger! Jadi Elsa gantung dreamcathers ini di dalam kereta Elsa

GIFT REVIEW: Dreamcatchers From Blogger Fairuz Aqilah
GIFT REVIEW: Dreamcatchers From Blogger Fairuz Aqilah

Korang semua tak jealous ke Elsa ada dreamcathers hakhak. Kalau nak macam Elsa jugak, boleh lah lawat InstaShop, Facebook Page dan Blog Sis Fairuz Aqilah. Beliau ada menjual dreamcathers pelbagai saiz dan design. Sesuai untuk gantung di dalam kereta, di pintu bilik, di cermin dan mana-mana sahaja. Beliau sangat sporting dan friendly tau. Jangan risau kalau nak berurusan dengan beliau In Shaa Allah servis terbaik akan diberikan untuk pelanggan beliau. Ayuh support rakan kita nie!

GIFT REVIEW: Dreamcatchers From Blogger Fairuz Aqilah
GIFT REVIEW: Dreamcatchers From Blogger Fairuz Aqilah

Terima kasih sekali lagi Sis Fairuz Aqilah. Harapan Elsa semoga maju dalam bisnes awak ye. In Shaa Allah dengan bermulanya bisnes kecil-kecilan ini akan memberikan hasil yang besar kelak :)

Elsaalicious.